Leipuri kaura

25.5.2018

Annamari Jukkola vietti lapsuutensa maitotilalla. Aikuisena hän perusti leivontablogin ja yrityksen, joka valmistaa kasvipohjaisia meijerituotteita. Nyt hän leipoo pullansa kauramaitoon. Annamari Jukkolalle navetta on tuttu paikka. Maitotilalla varttunut tyttö nautti lapsena traktorin kyydissä keikkumisesta, vasikoiden rapsuttamisesta ja vastalypsetyn maidon mausta. Usein hän oli mukana myös leivontapuuhissa, kun äiti ja isoäiti hääräsivät leivinuunin äärellä. ”Muistan hyvin, […]

Hyvän mielen kasviskeittiö

23.2.2018

Psykologi ja ruokakirjailija Outi Rinne tietää, että ruoka voi tehdä onnelliseksi. Hänen hyvän mielen reseptinsä on tehty tuoreista kasviksista, eksoottisista mausteista ja ripauksesta etiikkaa. Aivotkin tarvitsevat ravintoa, ne käyttävät nauttimastamme ruoasta jopa viidenneksen. Siksi on tärkeää syödä säännöllisesti ja poimia lautaselle mielen ja aivojen terveyttä edistävää ruokaa. ”Pääsääntö on nauttia tuoretta, värikästä ja kasvispainotteista ruokaa, […]

Hävikki hyötykäyttöön

13.11.2017

Johanna Kohvakka perusti hävikkiruokaravintolan taistellakseen ilmastonmuutosta vastaan. Kotikeittiössä hän suosii kauden kasviksia eikä heitä mitään ruokaa roskikseen. Lähes kolmannes kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta menee hukkaan. Suomalaisissa kaupoissa syntyy vuosittain noin 65 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Johanna Kohvakka tarttui ongelmaan ja perusti ravintola Loopin, jossa tarjoillaan ruokakauppojen käyttökelpoisista hävikkituotteista tehtyä kasvispainotteista ruokaa. ”En ole niinkään ruokaihminen, Loop […]

Koko kansan pikaruoka

19.5.2017

Huippukokki Jouni Toivanen innostui kananmunista, joista syntyy maistuvaa kotiruokaa helposti ja nopeasti. Samasta oivalluksesta sai alkunsa eettinen pikaruokailmiö nimeltä EGG. Muna on mahtava paketti: proteiinipitoinen, maukas ja edullinen lähituote, joka on kaikkien saatavilla. Kananmuna taipuu moneen, myös pikaruoaksi”, sanoo Michelin-tähdelläkin noteerattu kokki Jouni Toivanen. Toivanen on tuoreen Egg International Oy:n toimitusjohtaja. Ruoka-alan toimija avasi maaliskuussa […]

Keittiötaikoja tähteistä

24.2.2017

Ruokakirjailija Satu Koivistolle tähteet ovat keittiön siunaus. Ruoanlaitto on helppoa, kun jääkaapissa on jotain, josta saa jalostettua nopean arkiaterian koko perheelle. Satu Koivisto on kirjoittanut kirjan siitä, miten keittiön rippeisiin voi rakastua. Hänelle ei tulisi mieleenkään heittää ruokaa pois. Bolognesekastikkeen jämällä tai edellispäivän keitetyillä perunoilla voi täyttää vaikka pizzan. Ylijääneestä keitetystä ohrasta saa ruokaisan salaatin, […]

Raakaruokareseptit

2.11.2016

Sorbettitorttu Pohja • 1 osa kuivattuja viikunoita, poista kannat • 1 osa siemen-/pähkinäaineksia eli kookoshiutaleita sekä jotain seuraavista: pekaani-, saksan- tai parapähkinöitä, manteleita tai auringonkukansiemeniä, mausteita kuten esim. vaniljaa, kanelia, kardemummaa Sinulla on siis esim. 4 dl viikunoita sekä yhteensä 4 dl siemen-/pähkinäaineksia. Jauha siemenet, pähkinät tai mantelit kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa jauheeksi. Sekoita monitoimikoneessa kaikki […]

Hellaton kokki rakastaa raakaruokaa

2.11.2016

Mea Salo voi raakaruoan ansiosta hyvin. Hellaton ruoka on myös ekologinen vaihtoehto. Raakaruokailijan ravinnosta vähintään 75 prosenttia on kuumentamatonta ja jalostamatonta, kasvikunnasta peräisin olevaa raakaruokaa. Mea Salo kiinnostui asiasta jo 1980-luvulla, jolloin puhuttiin elävästä ravinnosta. – Olin vakuuttunut, että elävä ravinto on terveellisin tapa syödä ja halusin varjella terveyttäni. Aloin idättää ja syödä enemmän raakaruokaa. […]

Maittavaa eilisen jämistä

16.6.2016

Kokki ja ravintovalmentaja Teresa Välimäelle on kunnia-asia minimoida ruokajätteiden syntyminen. Teresa Välimäki pohtii usein energia-asioita niin työssään kokkina kuin kotona kahden teini-ikäisen äitinä. – Jos käytän uunia, teen koko aterian uunissa tai vastaavasti liedellä. Induktiolieteni säästää energiaa, ja muutenkin kodinkoneeni ovat energiatehokkaita. Ruoanvalmistuksessa on tärkeää välttää ruokahävikin syntymistä. Kotona onkin tehty ryhtiliike: jääkaappi syödään tyhjäksi ennen kuin se taas täytetään. – Meillä on tavoitteena jääkaappihävikin maksimaalinen […]

Luonto on kokille elinehto

6.4.2016

Maailman parhaimpiin kuuluvassa ravintola Nomassa työskentelevän suomalaiskokin suosikkilistalla ovat kuusi ja ruusu. Toni Toivanen ponkaisi Vantaan Korsosta suoraan kokkieliittiin. Tie on kulkenut nyt jo ovensa sulkeneesta helsinkiläisravintola Chez Dominiquesta kööpenhaminalaiseen Nomaan. Toivasta voisi hyvin tituleerata ilmastokokiksi, sillä ympäristöasiat ovat hänelle arkipäivää. – Kokki ammentaa niin paljon luonnosta, että koko ammattikunnan olemassaolo on kiinni sen hyvinvoinnista, Toivanen kertoo. Ravintola […]