Archive for 2019

Ruokahävikin kesyttäjä

(Teksti Anna Varakas, Kuvat Maija Astikainen) Luka Balac avasi jätteettömän ravintolan, jonka toiminta perustuu raaka-aineiden kunnioitukseen ja hävikin minimointiin. Miten hävikkiä hallitaan ravintoloitsijan kiireisessä lapsiperhearjessa? Helsinkiläisessä ravintola Nollassa tehdään ruokaa kiertotalouden periaatteita noudattaen, jäte ja hävikki minimoiden. Keittiöstä ei löydy kertakäyttömuovia eikä roskista, ja komposti seisoo kunniapaikalla ruokasalin perällä. Kierrätykseen kelpaamatonta jätettä kertyy vain viisi […]

Lue lisää

Aamusta iltaan

Kuvat Maija Astikainen Kahvila Kuuman Tara Nyman saattaa syödä päivän aikana useamman aamiaisen. Nopeasti valmistuva ja moneen muuntuva ateria on helppo virittää myös astetta ilmastoystävällisemmäksi. Kahvila Kuuman aamuvilinässä Tara Nyman tekee tunnustuksen: hän ei ole lainkaan aamuihminen. ”Vihaan aikaisia herätyksiä, joita yritän helpottaa kuuntelemalla podcasteja aamurutiinien ohessa. Minulle on turha puhua ennen kuin olen saanut […]

Lue lisää

Leipuri kaura

Annamari Jukkola vietti lapsuutensa maitotilalla. Aikuisena hän perusti leivontablogin ja yrityksen, joka valmistaa kasvipohjaisia meijerituotteita. Nyt hän leipoo pullansa kauramaitoon. Annamari Jukkolalle navetta on tuttu paikka. Maitotilalla varttunut tyttö nautti lapsena traktorin kyydissä keikkumisesta, vasikoiden rapsuttamisesta ja vastalypsetyn maidon mausta. Usein hän oli mukana myös leivontapuuhissa, kun äiti ja isoäiti hääräsivät leivinuunin äärellä. ”Muistan hyvin, […]

Lue lisää

Hyvän mielen kasviskeittiö

Psykologi ja ruokakirjailija Outi Rinne tietää, että ruoka voi tehdä onnelliseksi. Hänen hyvän mielen reseptinsä on tehty tuoreista kasviksista, eksoottisista mausteista ja ripauksesta etiikkaa. Aivotkin tarvitsevat ravintoa, ne käyttävät nauttimastamme ruoasta jopa viidenneksen. Siksi on tärkeää syödä säännöllisesti ja poimia lautaselle mielen ja aivojen terveyttä edistävää ruokaa. ”Pääsääntö on nauttia tuoretta, värikästä ja kasvispainotteista ruokaa, […]

Lue lisää

Hävikki hyötykäyttöön

Johanna Kohvakka perusti hävikkiruokaravintolan taistellakseen ilmastonmuutosta vastaan. Kotikeittiössä hän suosii kauden kasviksia eikä heitä mitään ruokaa roskikseen. Lähes kolmannes kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta menee hukkaan. Suomalaisissa kaupoissa syntyy vuosittain noin 65 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Johanna Kohvakka tarttui ongelmaan ja perusti ravintola Loopin, jossa tarjoillaan ruokakauppojen käyttökelpoisista hävikkituotteista tehtyä kasvispainotteista ruokaa. ”En ole niinkään ruokaihminen, Loop […]

Lue lisää

Koko kansan pikaruoka

Huippukokki Jouni Toivanen innostui kananmunista, joista syntyy maistuvaa kotiruokaa helposti ja nopeasti. Samasta oivalluksesta sai alkunsa eettinen pikaruokailmiö nimeltä EGG. Muna on mahtava paketti: proteiinipitoinen, maukas ja edullinen lähituote, joka on kaikkien saatavilla. Kananmuna taipuu moneen, myös pikaruoaksi”, sanoo Michelin-tähdelläkin noteerattu kokki Jouni Toivanen. Toivanen on tuoreen Egg International Oy:n toimitusjohtaja. Ruoka-alan toimija avasi maaliskuussa […]

Lue lisää

Keittiötaikoja tähteistä

Ruokakirjailija Satu Koivistolle tähteet ovat keittiön siunaus. Ruoanlaitto on helppoa, kun jääkaapissa on jotain, josta saa jalostettua nopean arkiaterian koko perheelle. Satu Koivisto on kirjoittanut kirjan siitä, miten keittiön rippeisiin voi rakastua. Hänelle ei tulisi mieleenkään heittää ruokaa pois. Bolognesekastikkeen jämällä tai edellispäivän keitetyillä perunoilla voi täyttää vaikka pizzan. Ylijääneestä keitetystä ohrasta saa ruokaisan salaatin, […]

Lue lisää

Raakaruokareseptit

Sorbettitorttu Pohja • 1 osa kuivattuja viikunoita, poista kannat • 1 osa siemen-/pähkinäaineksia eli kookoshiutaleita sekä jotain seuraavista: pekaani-, saksan- tai parapähkinöitä, manteleita tai auringonkukansiemeniä, mausteita kuten esim. vaniljaa, kanelia, kardemummaa Sinulla on siis esim. 4 dl viikunoita sekä yhteensä 4 dl siemen-/pähkinäaineksia. Jauha siemenet, pähkinät tai mantelit kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa jauheeksi. Sekoita monitoimikoneessa kaikki […]

Lue lisää

Hellaton kokki rakastaa raakaruokaa

Mea Salo voi raakaruoan ansiosta hyvin. Hellaton ruoka on myös ekologinen vaihtoehto. Raakaruokailijan ravinnosta vähintään 75 prosenttia on kuumentamatonta ja jalostamatonta, kasvikunnasta peräisin olevaa raakaruokaa. Mea Salo kiinnostui asiasta jo 1980-luvulla, jolloin puhuttiin elävästä ravinnosta. – Olin vakuuttunut, että elävä ravinto on terveellisin tapa syödä ja halusin varjella terveyttäni. Aloin idättää ja syödä enemmän raakaruokaa. […]

Lue lisää

Maittavaa eilisen jämistä

Kokki ja ravintovalmentaja Teresa Välimäelle on kunnia-asia minimoida ruokajätteiden syntyminen. Teresa Välimäki pohtii usein energia-asioita niin työssään kokkina kuin kotona kahden teini-ikäisen äitinä. – Jos käytän uunia, teen koko aterian uunissa tai vastaavasti liedellä. Induktiolieteni säästää energiaa, ja muutenkin kodinkoneeni ovat energiatehokkaita. Ruoanvalmistuksessa on tärkeää välttää ruokahävikin syntymistä. Kotona onkin tehty ryhtiliike: jääkaappi syödään tyhjäksi ennen kuin se taas täytetään. – Meillä on tavoitteena jääkaappihävikin maksimaalinen […]

Lue lisää

Luonto on kokille elinehto

Maailman parhaimpiin kuuluvassa ravintola Nomassa työskentelevän suomalaiskokin suosikkilistalla ovat kuusi ja ruusu. Toni Toivanen ponkaisi Vantaan Korsosta suoraan kokkieliittiin. Tie on kulkenut nyt jo ovensa sulkeneesta helsinkiläisravintola Chez Dominiquesta kööpenhaminalaiseen Nomaan. Toivasta voisi hyvin tituleerata ilmastokokiksi, sillä ympäristöasiat ovat hänelle arkipäivää. – Kokki ammentaa niin paljon luonnosta, että koko ammattikunnan olemassaolo on kiinni sen hyvinvoinnista, Toivanen kertoo. Ravintola […]

Lue lisää