Elämä on energioiden tasapainoa

sanna2

Stressi saa ihmisen kuvittelemaan, että jos hän lepää ja nauttii, hän putoaa kyydistä. Stressihetkinä kehomme ja mielemme kuluttavat maksimaalisesti energiaa. Kuvittele, että käytössäsi on elinvoima-akku, joka on parhaimmillaan sataprosenttisen täysi. Stressissä akku hupenee vauhdilla.

Akkua saa ladattua esimerkiksi syömällä, mielellään elinvoimaista ruokaa. Stressitilanteessa mieli saattaa kuitenkin kertoa, ettei siihen ole aikaa. Niinpä valitsemme kiireessä jotain nopeaa, pahimmillaan epäterveellistä ruokaa, ja akku jatkaa tyhjenemistään. Stressi tuo mukanaan raskassävyisiä ajatuksia, ja mitä enemmän mielellä pinnistelee, sitä helpommin vatsa alkaa kurista. Jopa levon hetkellä mieli huutelee tekemättä jääneistä asioista ja etsii huolestumisen aiheita: eihän mitään Todella Tärkeää jäänyt ajattelematta?

Yksi tärkeimmistä tankkaajista, uni, jää liian vähälle. Aamulla kaikki lähtee taas alusta, entistä vajaammalla akulla. Energiaa ei voi varastoida pitkäksi aikaa, eikä akun lataamiseen riitä, että mieli alkaa levätä viikko kesäloman alun jälkeen ja ryhtyy viikkoa myöhemmin stressaamaan paluusta töihin. Jos kulutat koko ajan enemmän kuin saat, elämä muuttuu harmaaksi, voimattomaksi ja ilottomaksi.

Kummasta karsit kiireisenä: siitä mikä tuo energiaa vai siitä mikä vie sitä? Jos voit hoitaa vielä yhden Tärkeän Asian, hoidatko sen vai lähdetkö metsään kävelylle tai kotiin lasten kanssa tanssimaan? Jos voit ajatella saunassa vielä pari Tärkeää Asiaa, ajatteletko niitä vai keskitytkö hengittämään löylyä sisään ja ulos? Sisään ja ulos…

Keho ja mieli tarvitsevat energiaa ihan joka päivä. Ota itsellesi tyhjää tilaa, meditoi, istuskele metsässä, laita välillä silmät kiinni hereillä ollessasi ja sano riittävän usein Ei. Kun mieli on levännyt ja akku ladattu, alat kiinnostua asioista. Luovuus ja ilo heräävät.

Ilon ja rauhan kautta elämä saa syvempiä ja merkityksellisempiä ulottuvuuksia, myös niinä hetkinä, kun et vain jaa energiaasi muille. Tästä oman olemisen hetkestä tulee Todella Tärkeä, koska se lataa akkuasi ja saa kehon, mielen ja sielun tanssimaan yhdessä.

Se on elämän tasapaino.
Sanna Wikström