Näkymätön kaveri

juho3

Sähkö ja vesi sopivat huonosti yhteen, mutta joskus sähköverkoista käytetään vesivertausta. Sähköverkko on kuin hyvin matala vesiastia: tuottajat kaatavat sinne vettä ja kuluttajat ottavat sitä. Koska astia on äärettömän matala, on sinne jatkuvasti kaadettava yhtä paljon kuin sieltä otetaan. Sähköverkko ei voi varastoida sähköä, vaan tuotannon on jatkuvasti vastattava
kulutusta.

Ison sähkökatkon aikana yhteiskunta lamaantuisi. Raideliikenne, bensanjakelu, jätehuolto, tietoverkkojen toiminta ja jopa kaupan kassalippaan aukeaminen ovat sähköstä riippuvaisia. Mutta kun sähköverkko toimii, on sen toiminta lähes näkymätöntä. Teoriassa on mahdollista, että koko Suomen sähköverkko ylikuormittuisi, mutta järjestelmän sisällä on suojauksia ja verkkoyhtiöt seuraavat tilannetta jatkuvasti. Verkko ei voi hajota, sillä sähkö katkeaa automaattisesti ennen sitä. Lisäksi verkkoa kehitetään niin, ettei se pääse ylikuormittumaan. Sähkönjakelu on monopolitoimintaa, johon liittyy valtavasti lakeja ja sääntöjä.

Verkon toiminnan kannalta tasainen kuormitus ja piikkien välttäminen olisi hyvä juttu. Koska verkko on rakennettava niin vahvaksi, että se kestää kulutuspiikit, on se suurimman osan ajasta vajaakäytöllä. Kapasiteettia riittää, ja tasapaino astian sisällä säilyy.

Voimalaitokselta lähtevä sähkö siirtyy kantaverkossa pohjoisesta etelään ja idästä länteen. Alueellisen siirtoverkon kautta sähkö matkaa paikallisen sähköverkkoyhtiön omistamaan sähkönjakeluverkkoon, jossa se ohjautuu keskijännitteenä kaupunginosatasolle.

Muuntamot, leikkimökin kokoiset peltikopit, muuttavat sähkön pienjännitteeksi, joka luikertelee ulos pistorasioista. Ajattele, kuinka paljon sähkö sinun arkeesi vaikuttaa, mutta kuinka huomaamaton kaveri se on.

Juho Paloposki
kehityspäällikkö,
Vantaan Energia Sähköverkot Oy