Häiriö sähköverkossa – Vantaan Energia Sähköverkot tilanteen tasalla

sahkot3

Vantaan Energian käyttökeskuksessa tiedetään sähköverkon tilanne joka hetki. Vuoromestari päivystää 24/7 vuoden kaikkina päivinä, ja päivystävä asentaja on valmiina lähtemään vian etsintään vaikka keskellä yötä. Asiakkaille sähkökatkoja aiheutuu harvoin, ja niistä tiedotetaan välittömästi.

Kun jossakin päin Vantaata on sähkökatko, välittyy tieto siitä hetkessä asiakkaiden saataville Vantaan Energia Sähköverkkojen nettisivuille sekä vikapäivystyksen puhelinvastaajaan. Tiedotteista selviää kaupunginosa, jota häiriö koskee, vian syy sekä sähkökatkon arvioitu kesto.

Maankaivusta eniten häiriöitä

Keskijänniteverkon häiriöitä sattuupari-kolmekymmentä kertaa vuodessa. Tyypillisesti ne katkaisevat sähköt noin tuhannelta asiakkaalta.

– Tällaisissa häiriöissä sähkö voidaan ohjata varayhteyksin varsinaisen vikakohdan ohi, ja sähkö palautuu asiakkaille normaalisti 40–60 minuutissa, kertoo käytön suunnittelupäällikkö Timo Kaartio. Pienjänniteverkkoon häiriöitä tulee noin sata kertaa vuodessa, ja ne vaikuttavat 1–100 asiakkaan sähkön saantiin. Korjaus kestää joitakin tunteja, minkä ajan asiakkaat joutuvat olemaan ilman sähköä, koska pienjänniteverkon häiriöissä sähköä ei voida siirtää toista reittiä asiakkaille samalla tavalla kuin keskijänniteverkon häiriöissä.

Sähköverkon häiriöitä aiheuttavat eniten maankaivutyöt.

– Vantaan kaupungilla on ilmainen kaapelien näyttöpalvelu. Eli kun kaivaa Vantaalla, pitää olla yhteydessä kaupungin mittausosastoon, josta tullaan paikan päälle näyttämään kaapelien kohdat. Yleensä kaivajat ovat kyllä hyvin selvittäneet kaapeleiden sijainnin, mutta vahinkoja silloin tällöin sattuu, Kaartio kertoo. Muita sähköverkon häiriöitä aiheuttavat komponenttiviat ja ilmastosyyt.

Käyttövarmuutta kaapeloinnilla

Vantaalla sähköverkosta suurin osa on kaapeloitu, vain 13 prosenttia on ilmajohtoja. – Pitkälle viety kaapelointi vähentää sähköhäiriöitä. Keskimääräinen sähkön keskeytysaika vuodessa per asiakas on vain noin 5 minuuttia. Viime vuosina on myös panostettu verkon automaatioon, mikä tarkoittaa sitä, että muuntamoita pystytään ohjaamaan valvomosta kauko-ohjauksella. Kun asentajan ei tarvitse vikatapauksessa mennä paikan päälle muuntamoon, nopeutuvat häiriötilanteiden selvitykset entisestään, Kaartio kertoo.

KUN KAIVAT MAATA:

Kun kaivat, pyydä Vantaan kaupungin mittausosastolta ilmainen kaapeleiden näyttö:

Mittausosasto
Asiakaspalvelu (09) 839 22277
mio@vantaa.fi
www.vantaa.fi > Asuminen ja
ympäristö > Rakentamien >
Maanmittauspalvelut