Sähköasemien uudistustyöt etenevät

sahkoasema1

Hakkilan uusi sähköasema otettiin käyttöön elokuun lopussa. Keimolassa puolestaan pohjatyöt on jo tehty.

Kaikkien vantaalaisten kuuluu saada sähkönsä varmasti ja virheettömästi. Kun kaupunki ja sen sähkönkulutus kasvaa, on sähköverkon turvallisuudesta ja sähköjakelun häiriöttömyydestä huolehtivia sähköasemia uusittava.

Hakkilan kaksi vuotta kestänyt sähköasemahanke on nyt pintasilausta vaille valmis. Työt etenivät suunnitellusti.

– Tärkeintä oli koko ajan varmistaa sähkönjakelun luotettava toiminta sähköaseman vaikutusalueella Hakkilassa ja Tikkurilassa, sanoo rakennuttajainsinööri Asko Hietaranta.

Vanhat muuntajat kierrätykseen

– Ensin valmistui kuori eli uusi sähköasemarakennus, sitten sen sisältö eli tekninen varustus. Myöhemmin siirsimme kaapeloinnit vanhasta sähköasemasta uuteen, ja asensimme muun muassa muuntajat, Hietaranta kiteyttää hankkeen päävaiheet.

Tuliterät ja tehohäviöiltään entistä pienemmät muuntajat tulivat Kroatiasta. Vanhat – mutta yhä käyttökelpoiset – muuntajat menivät kierrätykseen. Toinen myytiin Lappeenrantaan, toinen asennetaan aikanaan Keimolan sähköasemalle.

Kun laitteistot ja asennukset Hakkilassa tulivat mallilleen, niitä testattiin ja henkilöstöäkoulutettiin. – Uuden sähköaseman käyttöönotto sujui ongelmitta. Rakennushankkeen viimeisessä vaiheessa olemme purkaneet vanhan sähköasemarakennuksen, Hietaranta kertoo.

Keimolaan Hakkilan kaltainen sähköasema

Syyskuun alussa alkoivat Keimolassa sähköasemalaajennuksen pohjarakennustyöt. Myös Keimolassa Vantaan Energia Sähköverkot rakentaa uuden sähköaseman vanhan viereen. – Puhumme Keimolasta Hakkilan sisarsähköasemana, sillä rakennus prosessilaitteineen on lähes identtinen Hakkilan kanssa. Monistaminen tuo toteutukseen kustannustehokkuutta, helpottaa kunnossapitoa ja vähentää henkilöstön koulutustarvetta, Hietaranta sanoo.

Keimolan uusi sähköasemarakennus valmistuu loppukesällä 2017, ja käyttökuntoon se saadaan kesällä 2018.

Työlistalla laitteiden ja järjestelmien uusimisia

Sähköasemien käyttöikä on 40–60 vuotta, minä aikana sähköverkon suojaukseen ja valvontaan liittyvät laitteet täytyy ainakin
kerran uusia. – Keimolan jälkeen uusimme 1990-luvun alussa valmistuneiden Vaaralan, Pakkalan, Myyrmäen ja Ilolan sähköasemien suojaus ja valvontajärjestelmät laitteineen. Muutamilla näistä sähköasemista teemme myös laajennuksia, Hietaranta toteaa. Vantaalla on yhteensä 13 sähköasemaa.