Sähköhäiriön kimppuun

sahkoasentaja

Kun sähköverkossa ilmenee häiriö ja sähköt katkeavat, alkaa välittömästi vuoromestarin ja asentajan yhteistyö vianlöytämiseksi. On toimittava nopeasti, jotta asiakkaat saavat jälleen sähköä. Vikaa etsitään testaamalla sähköjen pysyvyyttä muuntamolta toiselle, joskus pilkkopimeässäkin.

Asentaja Riku Alavahtola ajaa kohti muuntamo numero 2317:ää. Vantaan Energian käyttökeskuksesta on vuoromestarilta tullut tieto sähkökatkosta Jokivarressa ja kehotus ajaa kyseiselle muuntamolle. Vika kaapelissa katkaisee automaattisesti sähkönsyötön muuntamoille, ja kun muuntamoilta ei siirry sähköä eteenpäin, jäävät myös asiakkaat ilman sähköä.

Nyt Alavahtola on menossa selvittämäänvikapaikkaa, jotta sähköt voidaan pikaisesti kytkeä asiakkaille vikakohdan ohi ja vika päästään korjaamaan. Vika voi Jokivarressa olla missä vain noin 5,5 kilometrin ja 11 muuntamon välillä.

Kaivurilla kaapeliin

Yleisin syy sähköhäiriöihin on, että joku kaivaa maata ja osuu kaapeliin. – Kaivajat kyllä soittavat meille, jos niin käy. Tilanne on kaivajallekin vaarallinen, mutta en muista, että koskaan olisi sattunut mitään vakavaa, kertoo Alavahtola. Joskus kaivaja on saattanut raapaista kaapelia, ja silloin vika voi ilmetä pitkän ajan, ehkä vasta vuoden kuluttua, kun vesi ja kivet ovat syövyttäneet vähitellen kaapelin pintaa. Silloin vikapaikan etsintä on hankalampaa, kun maastossa ei ole kaivusta enää mitään näkyviä merkkejä. Avuksi tarvitaan vika-auto ja maamikrofoni.

Puolituksia vian löytämiseksi

Alavahtola saapuu muuntamo 2317:lle ja aukaisee ovet. Puhelinyhteydessä vuoromestariin hän saa ohjeet avata 20 kilovoltin erottimen, joka erottaa sähkönjakelun seuraaville muuntamoille.

Sähköt katkaissutta kaapelivikaa paikannetaan katsomalla vika-alueelta suurin piirtein puoliväli, josta toiseen osaan kokeillaan sähköjä päälle. Siinä puolikkaassa, jossa sähköt pysyvät, on kaikki kunnossa. Siinä puolikkaassa puolestaan, johon sähköt eivät palaudu, on jossakin kohtaa häiriö. Puolittamista jatketaan niin kauan, että löydetään väli, jolle sähköt eivät palaudu.

– Selvä, sanoo Alavahtola ja astuu pari askelta kauemmaksi muuntamosta turvallisuussyistä. Käyttökeskuksesta kokeillaan kytkeä sähköt takaisin päälle välille Rekolan sähköasema – muuntamo 2317.

Vuoromestari kertoo sähköaseman katkaisijan pysyvän kiinni eli sähköt palautuivat koetetulle välille. – Nyt tiedetään, ettei vika ole tällä välillä, toteaa Alavahtola.

Vuoromestarin ohjeiden mukaisesti Alavahtola suuntaa kulkunsa muutaman sadan metrin päähän seuraavalle muuntamolle. Jälleen hän luvan saatuaan avaa erottimen ja erottaa sähkönjakelun muuntamosta eteenpäin. Nyt takaisin edelliselle muuntamolle, ja yritys kytkeä sähköt näiden kahden muuntamon välille. Ei onnistu.

– Jaaha. Tällä välillä vika jossakinkaapelissa luuraa. Sen kertoo se, ettei sähköjä saatu päälle ja katkaisija aukesi sähköasemalta. Aika nopeasti viallinen väli tällä kertaa löytyi. Nyt käyttökeskus pääsee kytkemään sähköt vikakohdan ohi, ja asiakkaat saavat taas sähköä 40 minuutin katkon jälkeen.

Vika on kuitenkin edelleen paikannettava, jotta se päästään korjaamaan. Alavahtola silmäilee muuntamoiden välistä maastoa, mutta mikään merkki ei johdata viallisen kaapelin kohdalle. On turvauduttava kuunteluun.

Ääniä maan alta

Alavahtola ajaa Peltolantien varikolle ja hakee sieltä vika-auton. Takaisin Jokivarressa hän vetää vika-autosta kaapeleita muuntamoon
ja alkaa syöttää niiden kautta sähköimpulssia maakaapeliin. Luurit päähän ja maamikrofonin viritys. Kun viritys on valmis, alkaa Alavahtola kävellä pientä sik-sakkia tien pientareella siirrellen mikrofonia paikasta toiseen. Maakerrosta kaapeleiden päällä on vähintään 70 senttimetriä, monta kertaa paljon enemmänkin. Jos kaapelin sijainnista astuu metrinkin syrjään, ei kuulu enää mitään.

Tarkkaavainen ilme kasvoillaan Alavahtola etsii kaapelin kaikuja maan alta. Kaapelin kohdalla kuuluu pientä naputusta ja siinä kohtaa, missä vika on, kuuluu jysäys. Maallikolle maan äänet eivät kertoisi mitään, kuunteluun pitää harjaantua. Alavahtolakin sai aikanaan oppia kokeneelta asentajalta.

– Tämä vian etsiminen kuuntelemalla on mielenkiintoinen vaihe, mutta hidas. Pienellä pätkällä voi hyvinkin mennä tunti tai kaksi ennen kuin vikapaikka löytyy.

Parinkymmenen minuutin kuuntelun jälkeen kuuluu odotettu jysähdys Alavahtolan korviin. Sähkökatkoksen aiheuttanut vikakohta on paikannettu. Alavahtola merkitsee kohdan maahan ja soittaa kunnossapitotiimille. Kaapeli tullaan seuraavana päivänä korjaamaan, ja häiriö on poissa päiväjärjestyksestä.