Sähköt poikki?

sahkot

Keskijänniteverkon kaapelivika katkaisi Aino Klemolan kodista Jokivarressa sähköt kesken ruoanlaiton. Harvinainen tapaus palautti mieleen, kuinka toimitaan sähkökatkon sattuessa.

Olin laittamassa ruokaa, kun hella alkoi äkkiä hiipua. Jauhelihakeiton vesi lakkasi kiehumasta, ja sitten huomasinkin hellan merkkivalojen sammuneen. Hajosiko tämä nyt, ajattelin heti ensimmäiseksi? Mieleen tuli uuden lieden etsimisen vaiva, mutta sitten keksin, että sulakehan onkin voinut palaa. Mitenkäs se olikaan? Jos sulakkeen päässä oleva värillinen pieni nuppi ei ole paikallaan, on se merkki sulakkeen palamisesta. Lähdin tarkistamaan sulaketaulua alakerran tekniseen tilaan ja hetken tutkittuani olin sitä mieltä, että sulakkeet ovat kunnossa.

Onko se hella sittenkin mennyt rikki? Vai olisiko nyt sähkökatko? Välähti mieleeni. En muista, milloin meiltä olisivat viimeksi olleet sähköt poikki, mutta voisihan se olla syynä.

Päätin testata sähköjä hiustenkuivaajalla. Ei toiminut. Koetin kurkkia naapureiden ikkunoita, mutta ulkona oli sen verran aurinkoista, etten erottanut valoja. Onneksi läppärin akussa oli latausta, ja sain etsittyä Vantaan Energian Sähköverkkojen nettisivut esiin. Sieltä Vikapalvelut-kohdasta löytyi Vantaan kartta, ja kun haun kohdalle kirjoitin Nieriäisentie, näin heti tilanteen: vikakeskeytykset 1, sähköttömät asiakkaat 819 kappaletta. Sähkönjakelu palautuu normaaliksi arviolta kello 18.00:aan mennessä.

Sivustolla oli myös vikapäivystyksen puhelinnumero 0800 0025, johon voi ympäri vuorokauden ilmoittaa havaitsemistaan sähkökatkoista. Sinne ei nyt tarvinnut ilmoittaa, koska tilanne oli jo kartalla näkyvissä. Näppärää, että sivulla on myös ilmoitettu arvioitu aika, jonka sähköttä joutuu olemaan. Lähdinkin odottelemaan sähköjen palautumista pihapuuhiin.

Pitkistä sähkökatkoista kuulee uutisissa myrskyjen yhteydessä, mutta eipä meillä satu näitä edes vuosittain. On silti hyvä varata taskulamppu, tulitikkuja ja kynttilöitä keittiön kaappiin kätevästi saataville, ettei tarvitse pimeässä ihmetellä, jos sähköt sattuisivat katkeamaan ilta-aikaan.

MENIVÄTKÖ
SÄHKÖT POIKKI?

Tarkista:
• tuleeko sähkö kodin muihin laitteisiin?
• ovatko sulakkeet kunnossa?
• tulevatko rappuun valot, näkyykö naapurissa valoja tai
toimivatko katuvalot?

Jos kyseessä on sähkökatko:

• soita vikapalveluun 0800 0025, josta saat tiedon vika-alueesta ja ennusteen viankestolle,
• tai tarkista katkotilanne www.vantaanenergiasahkoverkot.fi > Sähköt poikki >
Katso sähkökatkot kartalta

Jos vika ei ole vielä Vantaan Energian Sähköverkkojen tiedossa, soita vikapalveluun 0800 0025, josta voit ilmoittaa katkosta käyttökeskukseen.