Lennokas homma

vantaanenergia lentokentta

Vantaan Energia Sähköverkot toimittaa sähkön Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Kun kaikki menee nappiin, vierailija ei noteeraa kenttätiimin työtä ollenkaan, vaan keskittyy olennaiseen eli matkustamiseen.

Viimeisiä kuulutuksia, turvalaitteiden piipitystä, lattiaa vasten rullaavia laukun pyöriä. Useimmille Helsinki-Vantaan lentoaseman kakofoninen äänimaisema on merkki erityisestä, jännittävästä päivästä: kohta lennetään kauas pois, vähintään työreissulle tai parhaassa
tapauksessa lomalle.

Kunnossapitoinsinööri Jarmo Hammarbergille lentokentän äänimaailma on jotain ihan muuta: tuttu juttu ja perustyöpäivän
taustahälinää. Hän on työskennellyt Helsinki-Vantaalla yli kolme vuosikymmentä, ensin Finavian ja sitten Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n palveluksessa.

Lentokenttä on yhtä aikaa ihan tavallinen ja aivan erityinen työympäristö. ”Jakeluverkon puolesta työ on samanlaista kuin alueella muutenkin, mutta ilmailumääräykset tuovat siihen oman lisänsä ja vaikuttavat asiakkaan toiveisiin”, Hammarberg kertoo.

Hammarberg ei osaisi kuvitella työtä muualla kuin nousevien ja laskevien koneiden keskellä. Hän on asunut aina kentän liepeillä, ja jo Hammarbergin isä teki elämäntyönsä Helsinki-Vantaalla. Siksi koneiden mallit ovat ulkomuistissa, vaikka kentällä ei tulekaan pyörittyä enää päivittäin, ennemminkin viikoittain.

Korkeintaan sekunnin katkos
Työsarkaa eli ylläpidettävää ja huollettavaa riittää, sillä lentokenttä on valtava kokonaisuus. Terminaalien lisäksi sähköä tarvitaan muun muassa kiitotien valaistuslaitteisiin ja lennonvarmistuslaitteisiin: tutkiin, antenneihin ja lähestymislaitteisiin.

Vantaan Energia Sähköverkoilla on Helsinki-Vantaalla kaksi sähköasemaa ja kaksi kytkinasemaa. Kytkinasemat on kätketty kellaritiloihin. Omat kaapelit kulkevat asemilta jopa lentokoneen törmäyksen kestäville erikoismuuntamoille. Kahdennettu järjestelmä takaa sen, että vaikka yksi asema pimenisi, toinen ottaa vastuun salamannopeasti. Katkos ei koskaan veny pitkäksi, sillä lentokoneiden nousujen ja laskeutumisten pitää sujua moitteetta.

Lentokentällä sähkö linkittyykin yksiselitteisesti turvallisuuteen. Matkustajalle tärkein tieto on se, että kaikkea on ajateltu. Järjestelmät voivat korvata tarvittaessa toisensa, jolloin mahdollisen vikapaikan voi erottaa ja kiertää. Tällä hetkellä lentoaseman aluetta täplittävät
työmaat. Finavia laajentaa terminaaleja urakalla, mikä vaikuttaa myös Hammarbergin työhön. ”Finavian rakennusaikataulut sanelevat
meidänkin toimintaamme. Koko ajan tapahtuu jotakin”, hän tiivistää. Urakoitsijoilta vaaditaan varovaisuutta. Rakennusmaiden kaivutöitä ennakoidaan selvittämällä sähkökaapelien sijainnit. Kun kaivinkoneet mellastavat lähellä sähkökaapeleita, niistä kytketään varmuuden vuoksi jännite pois ja käytetään varayhteyksiä.

Väistä jumbojettiä
Varo ilma-aluksia -kylttiin törmää harvoin. Punakeltainen liikennemerkki varoittaa kiitotiellä jyräävistä kulkupeleistä. Valtavien hallien
pihalla lastataan rahtikoneita. Muutama kone odottaa vuoroaan jäänestokäsittelyyn. Lentokenttä on paljon muutakin kuin terminaalit
ja se kaistale kiitorataa, jonka lentomatkustaja koneen ikkunasta nousukiidon tai laskeutumisjarrutuksen aikana ehtii nähdä.

Kiitoratoja reunustavat rullaustiet, ja kenttää halkovat erilaiset huoltotiet. Tänään ne ovat tuhtien lumikinosten reunustamat. Täällä sijaitsevat Ruskeasannan ja Tolkinkylän sähköasemat, joilla käydään vain huoltotöissä tai jos järjestelmässä vaikuttaa olevan häikkää, ei
edes viikoittain. Helsinki-Vantaa on sähköverkon huoltotöiden kannalta erityinen kohde: tänne ei kurvata milloin vain, vaan huoltotehtävien suorittamisajankohdista sovitaan erikseen Finavian kanssa. Tiukat turvamääräykset hidastavat toisinaan hommia, mutta niihin on mukauduttava. Päivä alkaa aina turvatarkastuksella läpivalaisuineen.

Kenttäalueelle vaaditaan myös kulkulupa ja jopa oma ajokortti. Täällä pätevät erityiset liikennesäännöt, sillä esimerkiksi nopeusrajoitus
on 30 kilometriä tunnissa, kehnolla kelillä vielä alhaisempi. Ja se kaikista tärkein: lentokonetta on väistettävä aina, tuli itse mistä suunnasta tahansa.

Turvallista matkaa
Sähköverkkoyhtiön henkilöstön työ Helsinki-Vantaalla menee nappiin silloin, kun se on suhteellisen näkymätöntä. Mitä kaikkea kentällä
sitten tarkalleen tapahtuu sillä välin, kun me muut lataamme kahvilassa puhelimiamme tai valitsemme tax free -putiikin loistelamppujen
alla tuliaisia? Kytkinasemilla suoritetaan suojareleiden koestuksia, sähköaseman katkaisimia ja erottimia huolletaan ja akkuja testataan säännöllisin väliajoin, kurinalaisella rytmillä.

Ylläpidon lisäksi henkilöstö miettii, miten asiakaskokemuksesta saataisiin tulevaisuudessa vielä sujuvampi. ”Kehitystyö on jatkuvaa. Suunnittelemme, miten voimme esimerkiksi parantaa entisestään sähkön toimitusvarmuutta kentälle. Tulevaisuudessa voimme tuoda sähköä muiltakin kuin kahdelta paikan päällä sijaitsevalta sähköasemaltamme. Koivuhaan sähköasemalta saatiin tänne viime kesänä tarpeellinen varayhteys.”

Se, mihin Vantaan Energia Sähköverkkojen parikymmenpäinen tiimi Helsinki-Vantaan alueella pyrkii, on simppeliä.
”Tuotamme mahdollisimman katkotonta sähköä. Tavoitteemme on, että matkustaja pääsee lähtemään ja palaamaan vaivattomasti ja turvallisesti”, Hammarberg summaa.

Sateenkaaria ja matkakuumetta
Vaikka Hammarberg tuntee lentokentän kuin huomioliivinsä taskut, on Helsinki-Vantaalla työskentelyssä vuosikymmenten jälkeenkin
hetkiä, jolloin maisema saa pysähtymään. Kun sateenkaari piirtyy kesäaamuna kuvankauniina kiitoratojen ylle, on pakko seisahtua ihastelemaan näkymän hienoutta. On tämä melkoinen paikka! Toisinaan matkustusintokin tarttuu. ”Totta kai tekisi mieli lähteä välillä itsekin mukaan ja hypätä koneen kyytiin”, Hammarberg sanoo naurahtaen.

Hän reissaakin aktiivisesti. Ammattirooli tosin matkaa mukana tahtomattakin: kansainvälisillä kentillä hän huomaa arvioivansa puolivahingossa kenttien toimivuutta ja sähköratkaisuja. ”Viimeksi ihastelin Los Angelesin lentokenttää, joka on puitteiltaan aika mahtava. Mutta vaimo alkaa huomautella harrastuksestani viimeistään siinä vaiheessa, kun otan kuvia paikallisista sähkölaitteista. Pitäisi kuulemma jo antaa olla.