Muuntamotaidetta

muuntamo2

Useiden vantaalaisten jakokaappien ja muuntamoiden kylkiä on viime kesästä saakka koristanut piristävä muuntamotaide.

Kartanonkoskella, Pakkalassa, Korsossa ja Tikkurilassa 15 sähkönjakokaappia sai uuden pinnan Töhrystä taiteeksi -projektissa. Sähkökaapit puettiin maailmallakin mainetta niittäneisiin Finnish Nightmare -sarjakuviin, jotka ovat graafikko Karoliina Korhosen käsialaa.

Sarjakuvat esittelevät korostetun ironisesti monelle suomalaiselle painajaismaisia hetkiä Matti-nimisen tikku-ukon kautta: mitä esimerkiksi tehdä, kun tuntematon ihminen hymyilee vastaan tullessa? Apua!

Sarjakuvista on julkaistu jo kaksi kirjaa, jotka on käännetty myös englanniksi. Jakokaappitaideteokset ovat kuitenkin ensimmäinen julkinen työ, jossa perisuomalainen Matti esiintyy. Jakokaapit maalattiin pohjamaalilla ja Korhosen sarjakuvat teipattiin päälle tarroina.

Toteutustapa saatiin suunnitella alusta alkaen, sillä Korhosella tai Vantaan Energia Sähköverkoilla ei ollut aiempaa kokemusta jakokaappien
teippaamisesta. Oulussa asuvalle taiteilijalle sarjakuvien sijoituspaikat eivät olleet entuudestaan tuttuja. Korhonen halusi kuitenkin tehdä kuvista kohteeseen sopivat ja ympäristöönsä liittyvät. Matti ikään kuin keskustelee ohikulkijoiden kanssa.

Tarroista piti myös saada säänkestävät ja pitävät, sillä teokset on tarkoitettu pysyviksi. Tarrat ovatkin pysyneet paikoillaan ja säästyneet ilkivallalta ilahduttavan hyvin. Hakunilassa jakokaapit saivat kylkiinsä väriä ja iloa Street Art Vantaan taiteilijoiden avulla. Muun muassa Ida Fleming, Maria Kivilaakso, JP Köykkä ja Peetu Pasanen antoivat uuden ilmeen usealle rumasti töhritylle jakokaapille. Maalaukset ovat osa Seinähullu Vantaa -hanketta. Muuntamotaideprojektien tarkoituksena on muistuttaa asukkaita siitä, että typerä töhriminen aiheuttaa veronmaksajille vuosittain miljoonien kustannukset. Samalla tylsähköt jakokaapit saavat pintaansa humoristisia ajatuksia suomalaisuuden ytimestä tai tuovat väriä ja piristystä lähiömaisemaan. Taiteilijat toivovat, että kuvat kiinnostaisivat ohikulkijoita ja synnyttäisivät vuorovaikutusta. Tähän mennessä muuntamotaide on levittäytynyt lähinnä itäiselle Vantaalle, mutta tänä vuonna Vantaan Energia Sähköverkot laajentaa sähkökaappien ja muuntamoiden taideprojektia Länsi-Vantaalle. Kevään aikana projektiin etsitään uusia taiteilijoita ja aiheita.