Pääkirjoitus: Säilö sienet, marjat ja sähkösato

kaapo

Ilmastonmuutoksen hidastamiseksi sähköätuotetaan yhä enemmän uusiutuvilla energiamuodoilla. Tämän myötä kuluttajille on syntymässä uusi rooli sähkön pientuottajina. Sähköverkossa tuotannon ja kulutuksen on oltava joka hetki tasapainossa. Uusiutuva energiantuotanto asettaa tasapainottamiseen haasteita, sillä auringonvalon määrää ja tuulenvoimakkuutta ei voi hallita.

Yksi ratkaisu ongelmaan on sähkön varastointi. Silloin tuotannon ja kulutuksen ei tarvitsisi olla samanaikaista. Tähän asti olemme hyödyntäneet sähkön varastointia lähinnä liikuteltavissa laitteissa, kuten matkapuhelimissa, mutta niidenkin akuissa on vielä rutkasti parantamisen varaa. Akkuteknologiassa otetaan jatkuvasti isoja edistysaskeleita, keksintöjen kaupallistaminen vain vie aikansa. Erityisesti sähköautojen valmistajat kehittävät akkuteknologiaa vauhdilla. Jatkossa sähköauto voikin toimia kodin sähkövarastona varastoimalla ja luovuttamalla sähköä asunnon tai sähköverkon tarpeiden mukaan.

Aurinkosähkön tuottajille on jo nyt tarjolla erillisiä, pieniä akkupaketteja, mutta suurempien energiavarastojen ongelmia vielä toistaiseksi ovat laitteiston koko ja korkea hinta. Tulevaisuudessa markkinoille syntyy mahdollisesti uudenlaisia, alueellisia energiayhteisöjä, joissa pientuottajat yhdistävät voimansa myös varastoinnissa.

Ehkä jonakin päivänä voimme kesän lopussa säilöä marjojen lisäksi omien aurinkopaneelien tuottaman sähkön talven varalle ja nauttia keskellä kaamosta itse tuotetusta valosta ja lämmöstä.

Kaapo Lindholm
kehitysinsinööri,
Vantaan Energia Sähköverkot Oy