Martinlaakson biokattila on käynnissä

VE 2018 09 Biovoimala high res 013

Kuva Super Otus Oy

Martinlaakson voimalaitos on saanut uuden biokattilan, joka korvaa noin kolmanneksen energiayhtiön fossiilisten polttoaineiden tarpeesta. Tämä on iso askel kohti kivihiiletöntä lämmöntuotantoa.

Martinlaakson voimalaitoksen uuteen biokattilaan, tuttavallisemmin Marbioon, sytytettiin tuli ensimmäisen kerran joulukuun puolivälissä. Tiivistahtisen projektin aikataulu on pitänyt, ja tammikuussa päästiin aloittamaan neljän viikon koeajojakso. ”Kaksi ensimmäistä viikkoa sallivat vielä keskeytyksiä, kun kattilaan tehtiin tarpeellisia säätöjä. Kaksi seuraavaa viikkoa ovat keskeytyksetöntä käyttöä”, käyttöinsinööri Marko Lommi kertoi kahden ensimmäisen testiviikon jälkeen.

Testausaika on ollut opettelua, välillä myös yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta suuria ongelmia ei ole ilmennyt. ”Sen verran tiedämme jo, että kattila on läpäissyt kirkkaasti kaikki päästö- ja tehotestit ja sen suorituskyky on juuri sellainen kuin oletimme. Olemme siis tehneet hyvän hankinnan.”

Kun testaus on suoritettu, aloittaa Marbio normaalin toimintansa. Vantaalaisten kaukolämpöä tuotetaan sen avulla aiempaa hiilivapaammin, sillä Marbio vähentää fossiilisten polttoaineiden tarvetta noin kolmanneksella. Kattilaan syötetään uusiutuvaa metsäpolttoainetta: risuja, harvennushaketta, sahanpuruja, puunkuorta, kantoja ja kierrätyspuuta, kuten purkujätettä ja trukkilavoja. Mukaan tarvitaan myös pieni määrä turvetta. Kaikki polttoaine hankitaan noin sadan kilometrin säteeltä voimalaitoksesta.

”Polttaminen on kuitenkin vain välivaihe kohti parempia tekniikoita. Tässä vaiheessa vanhan voimalaitoksen revisiointi oli viisasta, sillä muutos on kohtuuhintainen eikä sido meitä jatkamaan samalla tuotantomenetelmällä vuosikymmeniä.” Asiakkaille Marbio tarkoittaa edullisempaa kaukolämpöä ja puhtaampaa ympäristöä.