Varalämpökeskukset remontissa

variston paneelit

(Teksti Noora Lintukangas, kuva Vantaan Energia)

Viime vuosien aikana Vantaan Energia on panostanut varalämpökeskusten päästöjen pienentämiseen. Maakaasulla toimivat varalämpökeskukset ovat nimensä mukaisesti varalla ja tuottavat pakkaspäivinä tarvittavaa huippulämpöä, vuositasolla noin neljä prosenttia Vantaalla tarvittavasta lämmöstä. Remontteja on tehty eri puolilla Vantaata.

Koivukylässä otettiin käyttöön savukaasun takaisinkierrätys ja keskuksen automaatio uusittiin kokonaan. Myös vähäisellä käytöllä ollut Hakunilan varalämpökeskus muutettiin täysin maakaasukäyttöiseksi. Maarinkunnaksen varalämpökeskukseen tehtiin mittava remontti ja Variston keskus sai katolleen aurinkosähköjärjestelmän, samoin lentokentän varalämpökeskus.

Lentokentällä on käytössä myös pieni akkujärjestelmä, jolla aurinkopaneelien päivänajan tuotantoa voidaan siirtää iltaan ja jota voidaan ladata pörssisähköhintojen mukaan. Aurinkopaneelien asennuksissa on varalämpökeskusten oman sähköntuotannon lisäksi tutkimuksellinen näkökulma: mittausten ja mallinnusten avulla selviää, kuinka sääsidonnaista paneelien tuotanto on, paljonko sähköä saadaan ja miten aurinkosähköjärjestelmien verkkoon tuottama sähkö Vantaan alueella kasvaa.