Toimitusvarmuuteen täytyy satsata

monttu auki 250216 27hires 7076

Vantaan Energia Sähköverkot Oy investoi sähköverkkoonsa joka vuosi  10–12 miljoonaa euroa. Investoinnit mahdollistavat hyvän toimitusvarmuuden.

– Toimitusvarmuus on asiakaspalvelumme ykkösasia, siksi investoimme sähköverkkoon. Hyväkuntoisen verkoston ansiosta voimme minimoida sähkökatkot, sanoo verkkopäällikkö Erkki Mikkola.

Rakentaminen tarkoittaa ennen kaikkea verkon uusimista, mutta myös sähköasemia ja muuntamoita huolletaan ja uusitaan.

– Sähköaseman rakentaminen on aina kertaluonteinen parivuotinen projekti. Sen sijaan jakeluverkoston rakentaminen on jatkuva ja kaiken aikaa tapahtuva prosessi, Mikkola huomauttaa.

Kaapelointi jatkuu

Vantaan sähköverkkoa on maakaapeloitu järjestelmällisesti 1980-luvulta lähtien. Nyt 87 prosenttia jakeluverkosta kulkee maan alla eikä ilmajohtoja enää juurikaan rakenneta.

– Vuosittain asennamme kaapelia 80–90 kilometriä. Vajaa puolet on 20 kilovoltin kaapelia, loput asiakkaille asti menevää pienjännitekaapelia, Mikkola mainitsee.

Käytännössä kaapelointitöitä tekevät verkostourakoitsijat: Eltel Networks Oy, Suomen Energia-Urakointi Oy ja Voimatel Oy. Kustannustehokkuutta Vantaan Energia Sähköverkot Oy hakee yhdistämällä kaivutöitä mahdollisuuksien mukaan Vantaan Energian kaukolämmön, Vantaan kaupungin ja teleoperaattoreiden kanssa. merkittäviä muutoksia.