Maittavaa eilisen jämistä

16.6.2016

Kokki ja ravintovalmentaja Teresa Välimäelle on kunnia-asia minimoida ruokajätteiden syntyminen.

Teresa Välimäki pohtii usein energia-asioita niin työssään kokkina kuin kotona kahden teini-ikäisen äitinä. – Jos käytän uunia, teen koko aterian uunissa tai vastaavasti liedellä. Induktiolieteni säästää energiaa, ja muutenkin kodinkoneeni ovat energiatehokkaita.

Ruoanvalmistuksessa on tärkeää välttää ruokahävikin syntymistä. Kotona onkin tehty ryhtiliike: jääkaappi syödään tyhjäksi ennen kuin se taas täytetään. – Meillä on tavoitteena jääkaappihävikin maksimaalinen minimoiminen, Välimäki kiteyttää. 

Tämä onkin sujunut Välimäen mukaan luontevasti ja yllättävän helposti. – Miten paljon hyvää mieltä voi tullakaan siitä, että vihanneslaatikko on syöty tyhjäksi! Melkeinpä mistä vain raaka-aineesta voi valmistaa maittavan aterian. Ammattikokkina Välimäki pystyy jo kokeilematta tunnistamaan, mitkä raaka-aineet sopivat yhteen. Myös kotikokit voivat pienellä harjoittelulla ja rohkeasti kokeilemalla harjaantua loihtimaan monipuolisia ruoka-annoksia.

Salaatin ei tarvitse vihertääteresa

Teresa Välimäen bravuuriruokia ovat ruokaisat maalaissalaatit, joiden pohjaksi kelpaavat hyvin eilisen keitetyt perunat. – Salaatissa ei aina tarvitse olla vihreitä salaatinlehtiä. Yhtä hyvin siinä voi olla uunijuureksia, keitettyjä kananmunia, linssejä ja säilykepapuja.

Välimäen kuivakaapista löytyy aina raaka-aineita, joita pystyy yhdistämään moniin ruokiin. Yksi suosikki on linssit, joista saa näppärästi keiton lisäämällä sekaan juureksia, vihanneksia tai vaikkapa kuutioituja sieniä.

Muutenkin perheessä on pari kertaa viikossa keittopäivä. Linssikeiton lisäksi tehdään sosekeittoa tai mitä erilaisimpia jauhelihakeittoja riippuen siitä, mitä kaapista kulloinkin löytyy. – Minestrone-tyyppiseen keittoon tulee pastaa ja juureksia. Saatan heittää sekaan ylikypsät tomaatitkin. Joskus lapset kysyvät, miksen voisi välillä tehdä ihan tavallista jauhelihakeittoa, Välimäki nauraa. Keiton kaveriksi tarjotaan leipää ja vihanneksia. Jotta nälän saa varmasti pidettyä loitolla, olohuoneenpöydän kulhoista voi noukkia välipalaksi hedelmiä, pähkinöitä tai manteleita.

Uunimunakasta ja jämäpäiviä

Myös uunimunakas syntyy helposti 10–12 kananmunan munakasmassasta ja tähteistä. – Sekaan heitän vaikka eilisen keitettyjä perunoita espanjalaisen munakkaan tyyliin, jämäyrtit, ylikypsät tomaatit, juustonkannikat raastettuna tai vaikkapa yli jääneet leikkeleet. Uunissa munakas kypsyy reilussa puolessa tunnissa. Usein ruoista jää pieniä annoksia yli kuten vaikka makaronilaatikkoa ja vähän kalakeittoa. Niitä syödään jämäruokapäivinä, jolloin ensimmäisenä jääkaapille ehtivä saa valita päivän ateriansa.

Kalkkuna-parsakaalimunakas uunissa (neljälle)

keitettyjä perunoita
• 3 kpl tomaattia
• 200 g savustettua kalkkunaleikettä
• 400 g kevyesti keitettyjä parsakaalinnuppuja
• 8 kpl kananmunaa
• 1 dl vettä
• 0,5–1 tl suolaa
• 1 rkl hienonnettua punaista chiliä
• 1 dl hienonnettua tuoretta salviaa

Viipaloi keitetyt perunat ja tomaatit. Lado ne leivinpaperille vuoratun ison uunivuoan pohjalle. Suikaloi kalkkunaleikkele ja lisää ne sekä kypsät parsakaalinnuput vuokaan. Vispilöi kulhossa kananmunien rakenne rikki. Lisää vesi, suola, chili ja salvia. Kaada seos vuokaan perunoiden päälle. Paista uunimunakasta 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia tai kunnes munakasmassa on hyytynyt myös keskeltä. Tarjoile munakas porkkana-rucolaappelsiinisalaatin kanssa. Vinkki: Uunimunakkaaseen voit hyödyntää esimerkiksi eiliseltä jääneitä kevyesti keitettyjä tai paahdettuja kasviksia, papuja, nyhtökauraa, siemeniä ja yrttejä.

Mustaherukka-banaanismoothie yhdelle

1,5 dl mustaherukoita (tuoreita tai kotimaisia pakaste)
• ½ banaani
• 2 rkl auringonkukansiemeniä
• 2 tl hunajaa
• 2,5 dl maustamatonta jogurttia (1,5 %)
• (vettä tarvittaessa)

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi juomaksi. Kaada juoma korkeaan lasiin ja nauti aamupalaksi. Juoman voi tehdä jo illalla valmiiksi, jos aamulla töihin lähtö on minuuttipeliä. Notkista juomaa tarvittaessa vesitilkalla. Vinkki: Suomalaiset marjat ovat ekologinen ja terveellinen valinta. Mustaherukan voit korvata millä tahansa marjalla, vaikkapa mustikalla.