Teinien pesä on ekokoti

marianne2

Teinit ovat liian kiireisen ja mukavuudenhaluisen äidin piikki lihassa. Olen aina ajatellut olevani ympäristötietoinen ja ekologinen vanhempi, mutta teinit opettivat, kuinka väärässä ihminen voi olla.

Kierrätys, ympäristöä huomioiva kuluttaminen sekä energian säästäminen ovat aina olleet itselleni tärkeitä arvoja, kuten monelle suomalaiselle. Olen halunnut rakentaa jälkipolville kodin, joka kannustaa sanoista tekoihin. Parhaimmillaan keittiössämme on seitsemän roskakoria erilaisille kierrätyksille, lamput on vaihdettu energiaa säästäviin, ja valot sammutetaan päivällä ja ulos lähdettäessä. Olen ajatellut, että luomalla ekokodin kannustan perhettä pienin askelin kohti kestävämpää, ympäristöystävällisempää ja parempaa yhteiskuntaa.

Perheen ympäristökuormitusta olemme mitanneet marttojen ekokotitestillä. Siinä pitää ottaa kantaa esimerkiksi siihen, onko käyttämämme sähkö tuotettu uusiutuvilla luonnonvaroilla, sammutammeko laitteet, valmiusvalot ja lamput, kun emme niitä tarvitse, käytämmekö laitteiden energiansäästö-ohjelmia, ja onko kotimme lämpötila yli 21 astetta. Näistä vielä selvisimme, mutta hajonta kasvoi, kun pohdimme, onko kotonamme lämmönvuotokohtia ja käytämmekö tavallisesti lämmitettyä vettä, vaikka kylmä vesi riittäisi.

Perheemme on kuullut kyllästymiseen asti, kuinka asumisen ympäristökuormitus syntyy muun muassa energian ja veden käytöstä, siivouksesta ja jätehuollosta. Kaikki tietävät, että pienetkin muutokset keventävät kuormitusta ilman, että asumismukavuudesta tarvitsee mitenkään tinkiä tai kavereiden edessä nolostella.

Kun teini räksyttää äidille, että kaikki sähköt pitää katkaista yöksi pistorasiasta, äiti pääsee iskemään lempiaiheellaan, ruokahävikillä. Vaikka emme kerrostalossa voi kasvattaa kaikkea itse, voimme käyttää satokauden mukaista ruokaa ja heittää pois vain vähän. On opittava tekemään ruokahävikkiä vähentäviä reseptejä. Syömistä on vaikea vähentää, mutta voimme vaikuttaa sekä omaan että ympäristön hyvinvointiin sillä, mitä suuhumme ja roskiimme laitamme.

Monen vanhemman lailla pohdin, voisiko kotini antaa teineilleni elämän kestäviä eväitä heidän omiin ruokavalintoihin, kuluttamiseen, energian käyttöön. Ekopesästä voi lähteä kokeilemaan omia ympäristö- ja energiasiipiä, ratkaisevaa on vastuullinen välittäminen. Kulutustottumuksien muutoksia muokataan perheessä kohti kestävämpää energiankulutusta. Teinini saavat aloittaa siitä, että tuulettavat oikein ja käyttävät vettä harkiten.

Marianne Heikkilä
ps. Marttojen Ekokotitesti löytyy osoitteesta: www.martat.fi/kodinhoito/
ekokoti2/