Valloita pyykkivuori energiafiksusti

Suomalaiskodeissa pestään pyykkiä keskimäärin 200 kertaa vuodessa, neljästi viikossa. Energiafiksu saa pienillä ja järkevillä käytännöillä aikaan merkittäviäkin säästöjä.
Jo vaatteiden hankintavaiheessa kannattaa miettiä myös pyykkipuolta. Halpa ja huono ei välttämättä kestä minkäänlaista pesua vanumatta tai kutistumatta. – Alusvaatteita ja lakanoita hankittaessa on hyvä muistaa, että esimerkiksi ihmiskehon erittämä rasva ja hiki lähtee kunnolla vasta 60 asteessa pesemällä. Monesti halpavaatteet ovat alimerkittyjä eli niiden mukaan tuote kestäisi vain 40 astetta. Hyvälaatuinen puuvilla kyllä kestää tarvitun lämpötilan, toteaa energiakeskus Motivan asiantuntija Elina Ovaskainen.
Mikäli pyykkivuori aiheuttaa kestoahdistusta, kannattaa miettiä, täytyykö vaatteita ylipäänsä pestä kerran käytettyään. – Suomalaiset ovat liiankin ahkeria pyykkäreitä. Kaikkia vaatteita ei tarvitsisi pyykätä heti käytön jälkeen. Jatkuva peseminen myös kuluttaa tekstiilejä. Tuulettaminen pidentää vaatteiden käyttöikää ja samalla säästyy pesuun ja kuivatukseen kuluvaa energiaa, Ovaskainen sanoo.
Täytöllä on väliä
Taloudellisinta on pestä täysiä koneellisia. Silmämääräisesti on hyvä arvioida, että rummun yläosaan jää noin 5–10 cm tyhjää tilaa. Pesurumpu on sopivan täynnä silloin, kun molemmat kädet mahtuvat pyykkien yläpuolelle. Sinkkutalouteen on järkevää hankkia pienempi kone kuin suurelle perheelle, ettei koneessa tarvitse pyöritellä tyhjää. Markkinoilla on kaiken kokoisia laitteita 3–5 kilon koneista aina suurperheen tarpeet täyttäviin 11 kilon koneisiin saakka.
Pyykkiä kannattaa myös valmistella pyykkiin. Taskut tyhjennetään tavaroista, ja tahrat esikäsitellään. Metalliosia sisältävät vaatteet sujautetaan pesupussiin, jotta mahdolliset irtoavat osat eivät aiheuttaisi vauriota pyykkirummulle. Nykyaikaisessa, laadukkaassa pyykinpesukoneessa on ohjelmia niin valkoisille lakanoille kuin aroille villa- ja silkkivaatteillekin.
– Sopiva ohjelma valitaan vaatteessa olevan pesumerkinnän perusteella. Valkoiset kannattaa pestä vain valkoisten kanssa ja riittävän kuumassa, jos halutaan myös pesun jälkeen valkoista pyykkiä. Värilliset ja kirjavat tulevat useimmiten puhtaaksi myös alhaisemmissa lämpötiloissa.
Liika on liikaa pesuaineessakin
Järkevä pyykkäri paneutuu käyttöohjeeseen. Liika pesuaine ei suinkaan paranna pesutulosta, päinvastoin. Tällöin tekstiileihin jää pesuaineen jäämiä, jotka heikentävät tekstiilien ominaisuuksia ja voivat aiheuttaa iholle joutuessaan allergiaoireita. Liika pesuaineen käyttö kuormittaa myös pesukonetta. – Suosittelen pesemään pesukoneen pari kertaa vuodessa, jotta pesuainejäämät saadaan pois ja kone muutenkin raikastuu. Apteekeista saa edullisesti sitruunahappoa, jota laitetaan pesuainelokeroon ja sitten kone pesemään 90 asteeseen, Elina Ovaskainen neuvoo.
Koneen puhdistuksen yhteydessä on hyvä puhdistaa myös pesuainelokerot ja koneen tiivisteet, joihin helposti kerääntyy pesuaineen jäämiä sekä nöyhtää ja pölyä tekstiileistä.
Aurinko ja tuuli parhaat kuivurit
Energiatehokkainta on kuivata hyvin lingottu pyykki ulkona tuulen ja auringon yhteispelillä. Ulkoilmassa pyykki saa raikkaan tuoksun ja rypyt oikenevat. Siitepölyallergioista kärsivien on syytä kuitenkin välttää siitepölyaikaan ulkona kuivattamista.
Narukuivaus sisätiloissa vie yllättävän paljon lämmitysenergiaa, sillä kosteuden haihduttaminen lisää lämmityksen tarvetta. Lisäksi narukuivauksesta tulee huoneilmaan pölyä, mikä vähentää asumismukavuutta. Ehkä yllättäen kuivausrumpukuivaaminen onkin monesti energiatehokkaampi vaihtoehto. Kaikkein energiataloudellisimpia ovat uudet lämpöpumpputoimiset kuivausrummut, joiden kulutus on 50–70 prosenttia pienempi verrattuna perinteisiin, ilman avulla kosteuden tiivistäviin kuivausrumpuihin.
Uusilla kuivureilla energian kulutus voi jäädä jopa vähäisemmäksi kuin narulla sisätilassa kuivattaessa. Jos silität vaatteesi, ota ne narulta tai kuivausrummusta hieman kosteina. Kosteat vaatteet siliävät helpommin kuin kuivat, ja kuivausrummussa pyykin saa 30 prosenttia vähemmällä sähköllä silityskuivaksi kuin täysin kaappikuivaksi.