Varaudu myrskyyn

Vauriopuukoulutus

Kesäinen ukonilma voi olla elämys, mutta se voi aiheuttaa häiriöitä sähköverkkoon.

Vantaalla maakaapelia on 87 prosenttia koko jakeluverkosta. Ukkoselle altista ilmajohtoverkkoa on Vantaalla enää lännessä Keimolan, Riipilän ja Seutulan suunnalla sekä idässä Sotungissa. Kaapeliverkolle ukkosesta on harvoin haittaa. – Jos ukonilma nousee Vantaan päälle, vaarassa ovat ilmajohdot ja pylväsmuuntajat, käyttöpäällikkö Ilona Erhiö kertoo. Sähkökatkon yllättäessä käyttöpäällikkö neuvoo soittamaan vikailmoitusnumeroon 0800 0025, itsenäisesti ei saa lähteä korjaamaan vaurioita. – Ilmajohtojen päälle kaatuneessa puussa voi olla hengenvaarallinen jännite. Silloin ei saa lähteä itse metsuriksi, vaan raivaus on jätettävä sähkön ja puunkaadon vaarat hallitseville ammattilaisille. Myös puussa voi olla kaatumisesta johtuvia rakenteellisia jännityksiä. Omaa väkeämme koulutetaan säännöllisesti käsittelemään vauriopuita ammattitaitoisten metsurien opastamina.

Vaurion vuoksi roikkuvaa tai maassa lojuvaa sähköjohtoa ei pidä mennä tutkimaan. Johdossa ja sen ympäristössä voi olla tappava jännite. Kannattaa pyrkiä myös varmistamaan, ettei kukaan muukaan mene.

Töpselit irti

Kun merkittävä ukkosrintama on muodostumassa, Ilmatieteen laitos antaa vaaratiedotteen. Tiedote tulee noin kolme päivää ennen mahdollista ukkosmyrskyä. – Seuraamme tilanteen kehittymistä nettiportaalin kautta ja säätiedotuksista. Mikäli uhka on selvästi toteutumassa, lisäämme asentajia, työnjohtoa, asiakaspalvelijoita sekä käyttökeskuksen henkilökuntaa. Toimimme yhteistyössä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa, toteaa Erhiö. Asiakkaat voivat varautua ukkoseen ottamalla töpselit pois seinästä. Pelkkä virran katkaisu virtapainikkeesta ei riitä. Erhiö pitää hyvänä hankintana pistorasioihin kiinnitettäviä ylijännitesuojia, joita voi ostaa sähkötarvikeliikkeistä. Niillä voi suojata esimerkiksi tärkeämpiä sähkölaitteita, vaikkapa pakastimen. Pistorasioihin asetettavien ylijännitesuojien tuoma suoja on kuitenkin rajallinen. Parempaa suojaa saisi talon sähköpääkeskukseen asennettavalla ylijännitesuojalla.

Mistä tieto häiriöistä?

Vantaan Energia Sähköverkkojenalueen jakeluhäiriökartta: www.vantaanenergiasahkoverkot.fi

Mökin tai kesäasunnon sähkökatkotilanteenvoi tarkistaa kätevästi valtakunnallisesta häiriökartasta www.sahkokatkokartta.fi. Karttaa ylläpitää Energiateollisuus ry.