Leipuri kaura

ilmastokokki YB mustikka

Annamari Jukkola vietti lapsuutensa maitotilalla. Aikuisena hän perusti leivontablogin ja yrityksen, joka valmistaa kasvipohjaisia meijerituotteita. Nyt hän leipoo pullansa kauramaitoon.

Annamari Jukkolalle navetta on tuttu paikka. Maitotilalla varttunut tyttö nautti lapsena traktorin kyydissä keikkumisesta, vasikoiden rapsuttamisesta ja vastalypsetyn maidon mausta. Usein hän oli mukana myös leivontapuuhissa, kun äiti ja isoäiti hääräsivät leivinuunin äärellä. ”Muistan hyvin, kun leivoimme rieskaa ja teimme siskoni Marjaanan kanssa niistä pizzat. Omani täytteeksi tuli hilloa ja raesokeria. Olen aina tykännyt makean leipomisesta”, Jukkola sanoo.

Kipinä ei ole sammunut. Simppeliin leivontaan keskittynyttä Yummy Baker -blogia Jukkola on pitänyt vuodesta 2011. ”Leivonta on mahtavaa käsillä tekemistä ja parasta stressinlievitystä. Toisaalta se on luovaa aivot narikkaan -touhua, mutta leivonta vaatii myös tarkkuutta ja keittiökemian ymmärrystä, mistä olen ammatinkin puolesta kiinnostunut”, elintarviketieteiden maisteriksi valmistunut Jukkola sanoo.

Hyvää itselle ja ympäristölle
Kun Jukkola kiinnostui terveys- ja ympäristöasioista, hänen elämänsä mullistui. Eläinperäiset tuotteet vaihtuivat kasvipohjaisiin ja valkoinen sokeri luonnollisiin makeutusaineisiin. Blogi täyttyi vegaanisista ja gluteenittomista resepteistä. ”Halusin ruokkia kehoani terveellisemmin ja vaikuttaa valinnoillani ympäristöön”, Jukkola sanoo.

Kaikista maailman kasvihuonepäästöistä ruokatuotanto aiheuttaa noin kolmanneksen. Päästöjä voitaisiin pienentää jopa 40 prosenttia, jos eläinperäiset elintarvikkeet korvattaisiin kasvipohjaisilla. ”Aloimme siskoni kanssa kehittää maitomaitotuotteille vastuullisempia vaihtoehtoja. Syntyi Mö, joka valmistaa maukkaita, kasvipohjaisia meijerituotteita kotimaisista raaka-aineista.”

Tammikuussa yritys lanseerasi ensimmäiset Mö-tuotteensa, kaurajogut, jotka tehdään jogurtin tapaan hapattamalla. Sisarusten kotiseudulla Lohtajalla valmistettu tuoteperhe laajenee vähitellen.

”Kotimainen kaura on laadukas, terveellinen ja ekologinen raaka-aine. Se antaa kasvipohjaisiin meijerituotteisiin omanlaisen, lempeän maun”, Jukkola toteaa. Tuotteet sopivat myös leivontaan. Harva osaa sanoa, onko porkkanakakussa käytetty soijapohjaista tuorejuustoa tai piiraan täytteessä kaurafraichea. Pähkinöilläkin saa leivonnaisiin pehmeää kermaisuutta. Jukkolan keittiössä myös lapsuudesta tutut leivonnaiset taipuvat vegaanisiksi, mustikkapiirakoista, pikkupullista ja mummolan piimäkropsuista lähtien.

”Minusta joka päivä pitää nautiskella vähän, eikä terveellisistä leivonnaisista tarvitse
potea huonoa omaatuntoa. Välillä voi sitten herkutella voilla ja sokerilla.” Annamari Jukkolan reseptejä löytyy hänen leivontablogistaan (www.yummybaker.fi) ja Helsingin Sanomien ruokasivuilta (www.hs.fi/ruoka). Jukkola on julkaissut myös Herkkuhetkiä-leivontakirjan (Pen&Paper 2015).

MUSTIKKAPIIRAKKA
1 piiras (vegaaninen, gluteeniton)

Pohja
3 dl mantelijauhoja
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl mantelirouhetta
½ tl leivinjauhetta
1/3 tl suolaa
1/3 tl kardemummaa
25 g kasvimargariinia
2 banaania
½ dl agavesiirappia
¼ dl kauramaitoa

Täyte
2½ dl mustikoita
½ dl agavesiirappia
3 rkl chiasiemeniä
2 rkl kaurafraichea
1 tl vanilja-aromia

Tarjoiluun
Vegaanista vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta
1. Valmista pohja sekoittamalla kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon kylmä margariini.
2. Soseuta banaanit haarukalla ja sekoita puolet soseesta taikinan joukkoon. Sekoita joukkoon myös agavesiirappi.
3. Erota taikinasta noin kolmasosa murua varten. Sekoita jäljelle jääneeseen osaan loput banaanista ja kauramaito.
4. Levitä taikina kasvimargariinilla voidellun piirakkavuoan pohjalle.
5. Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
6. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele pinnalle taikinamuru.
7. Paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on saanut hyvän värin.
8. Tarjoile piiras vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.