Plussat ja miinukset

anssi kela

Kuva Vuokko Salo/Universal Music

Haluaisin olla ekologinen ja eettinen yli-ihminen. En tietenkään ole. Teen välillä fiksuja valintoja – jotka kumoan joukolla tyhmempiä. Olen esimerkiksi ollut yli kaksikymmentä vuotta kasvissyöjä. Tämä on tietysti iso plussa ilmastotekojen ja eläinten oikeuksien kunnioittamisen sarakkeeseen. Kuitenkin kelpuutan ruokavaliooni myös maitotuotteita, vaikka hyvin tiedän, että niiden nauttiminen on miltei yhtä huono homma kuin punaisen lihan mäystäminen.

Liikenteessä suosin julkisia kulkuneuvoja ja polkupyörää. Omistan myös auton, mutta pyrin ajamaan sillä mahdollisimman säästeliäästi. Lomillekaan ei tule lenneltyä kovin usein. Hiilikengännumeroni kasvaa kuitenkin hessuhopomaisiin mittoihin työni puolesta, sillä suhaan vuosittain keikkojen perässä valtavia kilometrimääriä ympäri Suomea. Maalla, merellä ja ilmassa. Eilen pumppasin talven jälkeen ilmaa polkupyöräni renkaisiin. Huomenna lennän töihin Lappiin ja jätän taivaalle pitkän valkoisen miinusviivan.

Entä kuluttaminen? Shoppailen harvoin: pyrin hankkimaan tavaroita, joita oikeasti tarvitsen, ja antamaan niille mahdollisimman pitkän elinkaaren. En silti useinkaan mieti ostopäätöksiäni kovin syvällisesti. Hiljattain esimerkiksi tarvitsin uuden esiintymistakin. Sen sijaan, että olisin nähnyt vaivaa ostaakseni ekologisesti ja eettisesti kestävän vaihtoehdon, marssin ensimmäiseen kohdalle osuneeseen ketjumyymälään ja lunastin halvan bulkkirotsin. Vasta jälkeenpäin aloin miettiä, että olisihan tuon voinut hoitaa toisinkin.

Energiankäytössä myönnän itselleni kunniamerkin siitä, että olen jo pitkään ostanut vihreää sähköä. Talvisin pidän itseni lämpimänä villasukilla, en trooppiseksi säädetyllä lämmityksellä. Tahrani tässä kilvessä ovat pitkät, kuumat suihkut. Olen kyllä kokeillut, että peseytymisriitit olisi mahdollista suorittaa parissa minuutissa, mutta silti unohdun haaveilemaan lämpimän veden alle moninkertaisesti pidemmiksi ajoiksi.

Jokaista plussaa seuraa miinus, sankaruus on kaukana. En kuitenkaan ruoski itseäni liikaa. Pelkästään se, että tiedostaa olevansa osa ongelmaa, on jo osa ratkaisua.

Anssi Kela