Sähköautoilu kuuluu kaikille

Virtapiikki

Sähköautoilu mielletään helposti elitistiseksi puuhaksi, johon kaikilla ei ole varaa: autot ovat kalliita ja niillä ajavat vain edelläkävijät. Todellisuudessa sähköauto sopisi monelle suomalaisperheelle polttomoottoriautoa paremmin.

Talvipakkasilla dieselautoa joutuu hehkuttamaan ennen starttia. Kun iso moottori viimein hörähtää käyntiin, pakoputkesta pelmahtaa sankka savu. ”Aina tämän nähdessäni harmittelen ympäristöpäästöjä ja olen tyytyväinen, etten tee samaa enää itse”, sanoo Liikennevirran asiantuntija Elias Pöyry.

Hänellä on ollut sähköauto muutamia vuosia, eikä hän enää vaihtaisi takaisin polttomoottoriin. ”Lasten harrastuksiin kuskaamisessa, kauppareissuilla ja parinkymmenen kilometrin työmatkoilla sähköauto on lyömätön”, Pöyry toteaa. Sähköautoista keskusteltaessa törmää vääjäämättä akun kestoon ja ajokilometrien määrään. Eihän sillä pääse Lappiin! ”Moniko suomalaisperhe käy vuosittain Lapissa?” Pöyry pohtii. 80 prosentille suomalaisista sähköauton kantomatkat olisivat jo nyt aivan riittäviä. ”Vaasassa asuva tuttavani osti vuosi sitten ladattavan hybridiauton ja kertoi juuri, ettei ole vieläkään tankannut sitä.”

Taloudellinen valinta
Sähköautojen hankintahinnat ovat vielä kohtalaisen korkeat. Mutta sähköautojakin on monenlaisia. Pöyryn mukaan normaalikokoisen sähköperheauton saa ensi vuoden aikana vastaavan polttomoottoriauton hinnalla.  ”Tesla värittää markkinoiden yleiskuvaa, siksi sähköautoilu voi tuntua elitistiseltä”, Pöyry sanoo.

Toisaalta kaikki teknologia on aluksi kallista. Pöyry vertaa sähköautoa taulutelevisioon, joka oli markkinoille tullessaan harvojen ulottuvilla ja tuntui futuristiselta. ”Samalla tavalla kaikki sähköautoa ajaneet tietävät, miltä tuntuu ajaa tulevaisuudessa”, Pöyry vertaa. Sähköauton käyttökokemus poikkeaa perinteistä senkin vuoksi, ettei autossa ole vaihteita ja se kiihtyy hetkessä, äänettömästi. ”Ja kyllä bensa-auton tankkaaminen tuiskussa  värjötellen on aika epämiellyttävää. Sähköauto latautuu itsestään, kun minä olen muualla.”

Käyttökustannuksiltaan sähköauto päihittää polttomoottoriauton mennen tullen. Sähköauton ylläpito ja tankkaus maksavat kaikkineen noin neljäsosan perinteiseen autoon verrattuna. Sähkötankkaus on edullista, varsinkin jos auton voi ladata kotipihassa. Ja vaikka välillä käyttäisi maksullisia latauspisteitä, sähkö maksaa murto-osan bensiiniin nähden. Sataa kilometriä kohden hintaa tulee useiden laskelmien
mukaan vain kaksi euroa.”Kaupungeissa sijaitsevien maksullisten latauspisteiden käyttö on kalliimpaa, mutta silloin hintaan sisältyy pysäköintimaksu”, Pöyry
muistuttaa.

Ekologinen edelläkävijä
Muissa Pohjoismaissa sähköautoja on paljon enemmän kuin Suomessa. Pöyryn mukaan sähköautoilua ei ole nostettu poliittiseksi kärkihankkeeksi, koska Suomessa on tuettu biotaloutta. Rikkaita edelläkävijöitäkään ei löydy yhtä paljon kuin naapurimaista. Hallituksen tavoitteena kuitenkin on, että vuoteen 2030 mennessä Suomessa olisi 250 000 sähköautoa. Moni on sitä mieltä, että niiden tankkaaminen vaatisi lisää ydinvoimaa. ”Se ei pidä paikkaansa. Hallituksen kaavailema automäärä lisäisi sähkönkulutusta vain 1,3 prosenttia. Sen suomalaiset sähköverkot ja tuotantokapasiteetti kestävät varmasti.”

Autoja ei myöskään tarvitsisi ladata fossiilisilla polttoaineilla tuotetulla sähköllä. Kaikki Suomessa tuotettu ja käytetty sähkö
kulkee Pohjoismaisen sähköpörssin kautta. Sähköautojen päästöille voidaan sitä kautta laskea arvo. ”Sähköpörssin keskiarvopäästö on maksimissaan 26 grammaa. Se on todella vähän.” Omakotiasujille sähköauton lataus kotipihassa on helppoa. Kun vielä taloyhtiöt innostuvat järjestämään asukkailleen latauspisteitä, on sähköauton hankinnalle hyvin vähän esteitä.

Vantaan Energia rakentaa jatkuvasti uusia latauspisteitä Vantaan alueelle. Vinkkaa meille kätevä latauspisteen paikka lähettämällä sähköpostia: asiakaspalvelu@vantaanenergia.fi