Taasko sähköstä maksetaan lisää?

jannehartikainen

Sähkönsiirron tehomaksut puhuttavat mediassa. Tehomaksujen käyttöönotto on alkutekijöissään, eikä Vantaan Energia Sähköverkkojen tehomaksuista ole vielä päätetty. On kuitenkin todennäköistä, että niihin jossakin vaiheessa siirrytään. Asiakkaita tietysti kiinnostaa, miten muutos vaikuttaa sähkölaskuihin. Joudummeko maksamaan sähköstä taas lisää? Toiset joutuvat, toiset eivät. Tehomaksu tarkoittaa erikoisesta nimestään huolimatta aiempaa oikeudenmukaisempaa sähkönsiirron hinnoittelua.

Sähkönsiirtoyhtiö ei saa tehomaksuista enempää tuloja, maksut vain jakautuvat asiakkaille eri tavalla. Enemmän sähköä kuluttavat eli sähköverkkoa kuormittavat asiakkaat maksavat enemmän, vähemmän kuormittavat vähemmän. Kuulostaa aika reilulta, eikö?

Nykyään sähkönsiirrosta maksetaan yleisesti perusmaksua ja kulutetun energian mukaan, ei siis sen mukaan, paljonko taloudessa tiettynä hetkenä siirtolinjaa käytetään. Jos kotona on samaan aikaan sauna lämpenemässä, sähköpatterit päällä ja uuni kuumana, vaatii iso yhtäaikainen kuormitus siirtolinjalta enemmän siirtokaistaa kuin jos sähköä käytettäisiin porrastetusti.

Tehomaksu määräytyy kulutuspiikkien mukaan. Samalla kuitenkin syntyy säästöpotentiaalia. Sähkönsiirtolasku voi olla aiempaa pienempi, jos kulutus on mahdollisimman tasaista. Tasaisempaan kulutukseen on lähivuosina tulossa lisää työkaluja, sillä Suomen älyverkkojen tulevaisuutta pohditaan parhaillaan. Tavoitteena on saada asiakkaat osallistumaan sähkömarkkinoille, myymään ja varastoimaan itse tuottamaansa energiaa, ja antaa automaation säädellä kodin sähkönkulutusta tuotanto- ja hintatilanteen mukaan. Sähköverkko muuttuu, ja se on hyödyksi meille kaikille sähkönkäyttäjille.

Janne Hartikainen
asiakkuuspäällikkö,
Vantaan Energia Sähköverkot Oy