Sähkön pientuottajaksi?

VE 2018 06 aurinkosahko high res 10

Aurinkopaneelien määrä on kasvanut Suomessa merkittävästi parin viime vuoden aikana. Yksittäiset kotitaloudet tuottavat osan sähköstään itse ja voivat nyt myös myydä ylijäämän sähköyhtiölle.

Miten sähkön pientuotannossa pääsee alkuun?

Pohdi ensin, minne voisit sijoittaa aurinkopaneelisi. Auringon tulee paistaa sijaintipaikalle esteettömästi suurimman osan vuorokaudesta. Ota jo suunnitteluvaiheessa yhteys paikalliseen sähköverkkoyhtiöön eli Vantaalla Vantaan Energia Sähköverkkoihin. Verkkoyhtiö opastaa, mitä laitehankinnoissa ja käyttöönotossa tulee huomioida. Pyydä sitten tarjous yhdeltä tai useammalta laitetoimittajalta.

Millaiseen paikkaan pientuotanto sopii?

Laitetoimittaja osaa arvioida, kuinka hyvin paneelien sijoituspaikka ja kiinteistön rakenteet soveltuvat sähköntuotantoon. Aurinkopaneelit sopivat erinomaisesti myös vapaa-ajanasunnolle.

Voiko itse tuotettua sähköä myydä?

Ylijäämäsähkön voi myydä omalle sähkönmyyjälleen, joka maksaa sähköstä oman hinnastonsa mukaan. Sähkönsiirtomaksua verkkoon myydystä sähköstä ei yleensä veloiteta.

Onko sähkön pientuotanto kannattavaa?

Tällä hetkellä pientuotanto kannattaa mitoittaa omaan kulutukseen, mutta lainsäädäntö on muuttumassa sähkön myyntiä paremmin tukevaksi. Aurinkopaneelit nostavat joka tapauksessa kiinteistön arvoa ja ovat kannanotto uusiutuvan energian puolesta.

Mitä muuta minun tulisi tietää?

Pientuottajaksi ryhtyminen on melko yksinkertaista. Tärkeintä on muistaa, ettei laitteistoa saa sähköturvallisuuden vuoksi ottaa käyttöön ilman verkkoyhtiön lupaa.

Lisätiedot: www.motiva.fi,
www.vantaanenergiasahkoverkot.fi