Hoppa till innehåll

Anslutning för hemautomation, HAN-port

De första nya smartare elmätarna installeras i mars 2023 och installationerna pågår fram till 2031. De nya elmätarna har anslutning för hemautomation som standardutrustning. 

De nya smartare elmätarna har en länge efterlängtad egenskap: anslutning för hemautomation. Den här anslutningen gör det möjligt att avläsa elmätaren för kundens eget bruk. Med hjälp av tjänsteleverantörer kan den nya egenskapen utnyttjas för smarta elnätsfunktioner av olika slag.

HAN-porten (Home Area Network) är en kontakt som ser ut som en nätkontakt och den finns nertill på den nya elmätarens så kallade kommunikationsmodul. HAN-porten måste aktiveras innan den kan användas. Efter aktiveringen är porten klar att använda och då går det att ansluta utrustning till den som samlar mätdata till exempel för ett fastighetsautomationssystem eller för en laddstation till elbil.

De nuvarande elmätarna saknar HAN-port, även om det skulle finnas en ”HAN-lucka” på elmätarens lock.

Du kan aktivera HAN-porten via vår Online-tjänst

Om du redan har fått den nya elmätaren och vill aktivera HAN-porten kan du beställa aktivering via vår Online-tjänst från och med 1.5.2023.

Om du ännu inte har den nya elmätaren med HAN-port kan du beställa ett avgiftsbelagt mätarbyte till priset 192,20€. Beställningen kan göras från och med 1.5.2023 via vår Online-tjänst. Mätarbytet faktureras med separat faktura efter installation.

”På locket till de nya mätarna finns en kontakt som ser ut som en nätkontakt. Till den går det att ansluta utrustning som levererar mätdata med 10 sekunders intervaller till exempel för ett fastighetsautomationssystem eller för en laddstation till elbil.”