Siirry sisältöön

Tuotantolaitoksen liittäminen

Huomio Sähköntuottaja. Jos esimerkiksi aurinkopaneelikokonaisuutesi tullaan kytkemään sähköverkkoon, niin ilmoita siitä aina meille. Ilmoituksen perusteella voimme mitata verkkoon tuottamasi sähkön sekä varmistaa turvallisuuden sähköverkon vikatilanteissa. Ilmoituksen tekeminen on ilmaista.  

Pientuotanto liitetään usein asiakkaan nykyisen käyttöpaikan yhteyteen. Tuotettu sähköenergia mitataan samalla sähkömittarilla kuin käytetty sähkö. Saman mittausajanjakson aikana tuotettu energia vähennetään käytetystä energiasta.

Ylijäämäsähköä syntyy, kun kaikkea itse tuotettua energiaa ei saa käytettyä itse saman mittausajanjakson aikana. Ylijäämäsähkönmyynnistä sinun tulee sopia valitsemasi sähkönmyyntiyhtiön kanssa. Sähkönmyyntiyhtiö huolehtii tuotannon verkkopalvelusopimuksen solmimisesta kanssamme.

Laitetoimittajat ja sähköurakoitsijat osaavat ohjeistaa sinua oikeanlaisen tuotantolaitteiston hankinnassa. He osaavat huomioida myös tarvittavat vaatimukset muun muassa tuotantolaitteiston erottamisen osalta. Tuotantolaitteisto voidaan liittää verkkoon vain meidän myöntämän kytkentäluvan jälkeen. 

Ohjeemme tuotantolaitoksen liittämiseksi verkkoon löytyy täällä.

Liittämisen askeleet

  1. Ole yhteydessä laitetoimittajaan tuotantolaitteistosta
  2. Laitteiston asentaja lähettää tuotantolaitteiston tiedot meille sähköisesti pientuotannon ilmoituskanavan kautta
  3. Tarkastamme ilmoituksen tiedot, lähetämme sinulle tuotannon käyttöpaikkanumeron ylijäämäsähkön sopimuksen tekemistä varten ja tarvittaessa vaihdamme mittalaitteesi veloituksetta. Samassa yhteydessä ilmoitamme, että tuotantolaitteiston voi kytkeä verkkoomme
  4. Ota yhteyttä valitsemaasi sähkönmyyntiyhtiöön ja tee sopimus ylijäämäsähköstä. Löydät ylijäämäsähköä ostavia myyntiyhtiöitä esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämästä sahkonhinta.fi-palvelusta
  5. Sähkönmyyjä ilmoittaa meille sopimuksesta. Saat meiltä vielä tuotannon sähköverkkosopimusvahvistuksen
  6. Voit seurata jakeluverkkoon siirtämäsi ylijäämäsähkön määrää Online-palvelustamme. Taustajärjestelmistä johtuvista syistä uuden tuotantokäyttöpaikan näkymisessä Online-palvelussamme voi kestää 2-3 viikkoa ylijäämäsähkön sopimuksen solmimisesta.

Huomioithan myös nämä asiat

  • Teholtaan enintään 10 kW aurinko- ja tuulivoimalat voidaan aina liittää verkkoomme, kun käytössä on 3×25 A pääsulakkeet tai suuremmat.
  • Jos käyttöpaikan sulakekoko tai verkkolaite on 1-vaiheinen, liittymisteho saa olla enintään 3,7 kW.
  • Tuotantotehon lisäksi liitettävyyteen vaikuttaa liittymän (ja/tai käyttöpaikan) sulakekoko, jota vastaava huipputeho rajoittaa tuotantotehon määrää. Alla olevasta taulukosta näet sulakekokoa vastaavan maksimituotantotehon.

Esimerkki: suunnittelemasi aurinkovoimalan teho on 6 kW ja sulakekoko on 3×25 A – tuotantolaitteiston voi liittää verkkoomme.

Liittymän sulakekoko

Suurin tuotantoteho (kW tai kVA)

3×25 A

17

3×35 A

24

3×50 A

35

3×63 A

44

3×80 A

55

3×100 A

69

3×125 A

87

3x160A

111

3×200 A

139

3×250 A

173