Siirry sisältöön

Kodin sähkönkulutus kuriin

Takkakuva

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa lämmitykseen menevä energia haukkaa sähkönkulutuksesta suurimman palan.  Tyypillisessä taloudessa puolet kokonaiskulutuksesta menee lämmitykseen ja viidennes lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Loppuosa on taloussähköä eli sähköä, mitä käytetään kodinkoneisiin, elektroniikkaan ja valaistukseen. 

Jokapäiväiset valinnat ja omat tottumukset

Uskomme, että paneutumalla huolellisesti oman kodin sähkönkulutukseen siitä voi saada lohkaistua pois noin viidenneksen. Aloita pohtimalla omia tottumuksia jokapäiväisissä valinnoissa. Kyse voi olla pienistä asioista. Sammutatko esimerkiksi elektroniset laitteet, kun et tarvitse niitä – mysö valmiustila kuluttaa sähköä.

Sähkönsäästäminen palkitsee, muutokset näkyvät sähkölaskussa nopeasti. Muutenkaan sähkönkulutuksen pienentäminen ei välttämättä vaadi ylivoimaisen suuria ponnistuksia tai uuden opettelua. Rohkeasti vaan tuumasta toimeen. 

Oman kulutuksen seuraamisen voit aloittaa, vaikka heti. Sähköisten palveluidemme avulla voit helposti katsoa paljonko sähköä oikein kuluu ja mitä se maksaa. Seuraamalla sähkönkulutusta saat myös kodin sähkösyöpöt selville. 

Tehostatko vai investoitko

Sähkönkulutuksen pienentämiseen on monia keinoja, koska jokainen koti on uniikkikohde.  Voit esimerkiksi tehostaa kulutusta, niin ettei mitään valtavia muutoksia tarvitse tehdä. Alkuun pääset, vaikka laskemalla huonelämpötilaa.  Vai riittäisiko saunassa 70-80 asteen löylyt 100 asteen sijaan -se nimittäin säästäisi energiaa noin kolmanneksen.

Toinen vaihtoehto voi olla investoida kodin laitteisiin tai rakenteisiin. Jo esimerkiksi ulko-oven tiivisteiden uusimisella voi olla merkitystä. Hankintoja kannattaa kuitenkin harkita tarkasti kannattavuus mielessä pitäen. 

Sammuta valot ja pese vain täysiä pesukoneellisia

Jokainen perheenjäsen voi tehdä oman osuutensa kodin sähkönkulutuksen vähentämisessä. Energian järkevän käyttämisen ei tarvitse rajoittaa elämää.

Vinkkejä kotien sähkönkulutuksen hallintaan

  • Hanki energiatehokkaita kodinkoneita
  • Säädä kylmälaitteisiin oikeat lämpötilat (jääkaappi +6 ja pakastin –18 astetta)
  • Käytä valaistuksessa led-lamppuja
  • Sammuta tarpeettomat valot, kun et ole huoneessa
  • Laske huonelämpötilaa. Yksi aste säästää keskimäärin 5 prosenttia sähkölaskussa
  • Säädä ilmanvaihtoa. Liian tehokas ilmavaihto lisää sähkökulutusta 
  • Pese pesu- ja astianpesukoneissa täysiä koneellisia ja käytä matalampia pesulämpötiloja
  • Irrota matkapuhelimen, kameran ym. laturi pistorasiasta, kun lataus on valmis
  • Tee kerralla enemmän ruokaa ja hyödynnä uunin jälkilämpö