Siirry sisältöön

Nollavika

Nollaviaksi kutsutaan tilannetta, jossa sähköjärjestelmän niin sanottu nollajohdin katkeaa. Tämä voi tapahtua sähköverkkoyhtiön vastuulla olevassa muuntajan ja kiinteistön välisessä pienjännitejohdossa tai kiinteistön omissa sähköasennuksissa.

Nollavikaan tulee suhtautua vakavasti, sillä se voi rikkoa sähkölaitteita ja aiheuttaa jopa hengenvaaran.

Saitko meiltä tekstiviestin nollaviasta

Jos sait tekstiviestin, jossa kerrotaan nollaviasta, niin sähkömittariltanne on tullut mittausjärjestelmäämme tieto, että asunnossanne saattaa olla nollavika, ja turvallisuussyistä sähköt on katkaistu. 

Älä koske sähkölaitteisiin, vesihanoihin, pattereihin tai tiskipöytään, sillä ne saattavat olla jännitteisiä. 

Ota välittömästi yhteyttä vikapäivystykseemme numeroon: 0800 0020, niin saat lisäohjeita, miten tilanteessa tulee toimia. Samalla varmistetaan, että sähköverkon vikapäivystäjä on matkalla kohteeseenne tarkistamaan tilannetta. 

Sähköjä ei voida palauttaa asuntoon ennen, kuin nollavika on korjattu tai kohde on todettu turvalliseksi. Palautus onnistuu vain Vantaan Energia Sähköverkkojen toimesta.

Nollavian syyt ja seuraukset

Sähköverkossa oleva nollavika syntyy tyypillisimmin niin, että puu kaatuu pylväissä kulkevan riippukierrejohdon päälle ja katkaisee siinä kannatinlankana toimivan eristämättömän johtimen, joka toimii myös ns. nollajohtona.

Nollavika voi olla myös kaapeliverkossa esim. johdon liittimen huonon kontaktin vuoksi.

Nollavian seurauksena eri vaiheiden (3 kpl) jännitteet muodostuvat epätavallisiksi. Yhdessä tai kahdessa vaiheessa voi olla ylijännite ja vastaavasti muissa alijännite. Nollavikatilanteissa jännite voi vaihdella 0–400 voltin välillä ja tästä syystä varsinkin elektroniikkaa sisältävät sähkölaitteet ovat vaarassa vaurioitua. Nollavika voi lisäksi aiheuttaa vakavan sähköiskun vaaran.

Tunnistat nollavian näistä merkeistä

  • valot palavat kiinteistössä poikkeuksellisen kirkkaasti ja jotkut hyvin himmeänä ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa
  • sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua
  • saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta
  • sähkökeskuksesta kuuluu ”särinää” ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä

Jos epäilet nollavikaa

Katkaise sähköt sähköpääkytkimestä. Ole varovainen ja käytä esimerkiksi nahkahanskoja sähköjen katkaisussa ja vältä koskemasta keskuksen metalliseen kuoreen, koska se voi olla jännitteinen. Älä koske myöskään muita metallirunkoisia osia, kuten tiskipöytää tai vesihanoja. Nekin voivat olla jännitteisiä.

Ota välittömästi yhteyttä vikailmoitusnumeroomme 0800 0020. Palvelemme 24 tuntia vuorokaudessa.