Meiltä usein kysyttyä

Olemme keränneet tälle sivulle koonnin meiltä usein kysytyistä kysymyksistä. Suosittelemme tutustumaan näihin kysymyksiin ja vastauksiin. Mikäli et löydä näistä vastausta kysymykseesi olethan yhteydessä meihin niin autamme sinua.

Uusi asiakaspalvelujärjestelmä

Otamme käyttöön uuden asiakaspalvelujärjestelmän sekä asiakkaan oman asiointipalvelun nimeltään Online-palvelun, joissa voi hoitaa sähköisesti:

– kotisi sähköenergian kulutustietojen seuranta tuntitasolta vuositasolle
– selailla sähköverkkosopimukseesi liittyviä tietoja
– muuttaa yhteystietoja
– selailla laskuja

Uuteen Online-palveluun kirjaudutaan ensimmäisen kerran pankkitunnuksilla tai mobiili-varmenteella.

Vanhojen Online- ja Raportointipalveluidemme käyttäjätunnukset lakkaavat toimimasta muutoksen yhteydessä.

Meillä oli aiemmin käytössä vanha Online-palvelu sähköiseen asiointiin sekä Raportointipalvelu energiankulutuksen tarkkailuun. Nyt nämä palvelut yhdistyvät yhdeksi palveluksi ja löydät jatkossa uudesta Online-palvelustamme sekä asiointipalvelut, että kotisi sähköenergian kulutustietojen seurannan.

Löydät uudesta Online-palvelusta kaikki historiatiedot liittyen kotisi sähköenergian kulutukseen ja tiedot sopimuksistasi vuoden 2016 jälkeen. Vanhoja laskuja ei uudesta palvelusta löydy. Myös erilaiset tilatut kulutuksenseurantaraportit pitää tilata uudelleen uudesta palvelusta.

Laskun tilinumero ja maksunsaaja muuttuvat. Aiemmin Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n laskuissa oli maksunsaajana Vantaan Energia Oy, jatkossa maksunsaaja on Vantaan Energia Sähköverkot Oy.

Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n (sähkönsiirto) uusi tilinumero on FI61 5000 0120 4160 93 / OKOYFIHH

Käytäthän laskua maksaessasi aina laskulla näkyvää tilinumeroa. Mikäli olet e-laskuasiakas, käythän hyväksymässä verkkopankkiisi tulevan e-laskuehdotuksen, jossa laskuttajana on Vantaan Energian Sähköverkot Oy. Mikäli e-laskuehdotusta ei käydä hyväksymässä, laskusi muuttuu automaattisesti paperilaskuksi.

Kaikki asiakkaamme saavat lokakuussa laskun, jossa laskutetaan sähkönsiirto syyskuun loppuun asti.

Kahden kuukauden välein laskun saavista asiakkaista osa saa laskun poikkeavalla rytmillä. Jos normaalisti saisit laskut syys- ja marraskuussa, tulet saamaan laskun nyt myös lokakuussa.

Sähkönsiirron laskutus muuttuu tuntimittauspohjaiseksi järjestelmämuutoksen yhteydessä. Jatkossa sähkösiirtolasku muodostetaan sähkömittarilta saadun tuntimittaustiedon pohjalta. Aikaisemmin laskutus tapahtui päivittäisen mittaussarjan pohjalta.

Muutoksella ei ole vaikutuksia asiakkaiden verkkopalvelulaskun loppusummaan. Molempien mittaussarjojen (tunti tai päivä) pohjalta saadaan sama lopputulos.

Mikäli tuntimittaussarjassa on puutteita, laskuun vaikuttavat puutteet korjataan asiakkaan seuraavilla laskuilla sopimusehtojen mukaisesti.

Uuden asiakastietojärjestelmän muutos tuo mukanaan uuden tilinumeron käyttöönoton, joka löytyy e-laskultasi automaattisesti.

Sinun pitää käydä hyväksymässä verkkopankkiisi tuleva verkkolaskuehdotus, jossa uutena laskuttajana on Vantaan Energian Sähköverkot Oy. Tämä johtuu laskujemme maksunsaajan muutoksesta. Aiemmin kaikissa laskuissa oli laskuttajana Vantaan Energia Oy. Mikäli e-laskuehdotusta ei käydä hyväksymässä, laskusi muuttuu automaattisesti paperilaskuksi.

Uuden asiakastietojärjestelmän muutos tuo mukanaan uuden maksunsaajan käyttöönoton.

Sinun pitää käydä hyväksymässä verkkopankkiisi tuleva verkkolaskuehdotus, jossa uutena laskuttajana on Vantaan Energian Sähköverkot Oy. Aiemmin kaikissa laskuissa oli laskuttajana Vantaan Energia Oy. Mikäli e-laskuehdotusta ei käydä hyväksymässä, laskusi muuttuu automaattisesti paperilaskuksi.

Jos et tee uutta suoramaksuvaltuutusta, saat meiltä jatkossa paperilaskun. Jos haluat edelleen jatkaa suoramaksun käyttöä, tee suoramaksuvaltuutus uuden laskun tiedoilla pankkisi konttorissa tai muussa asiakaspalvelukanavassa.

Sähköverkko

Verkkopalvelulla tarkoitetaan sähkön siirtymistä tuotantolaitokselta sähkönkäyttäjälle. Koko Suomen sähköverkko koostuu useista yhteen liitetyistä alueellisista sähköverkoista. Kullakin alueella toimii oma sähköverkkoyhtiö, joka vastaa omassa sähköverkossaan siitä, että asiakkailla on aina halutessaan käytössä luotettava sähkönsiirtoyhteys. Vantaalla sähköverkkopalveluista vastaa Vantaan Energia Sähköverkot Oy. 

Sähköverkkoyhtiötä ei voi valita. Sähkönsiirto ostetaan aina sen alueen sähköverkkoyhtiöltä, jossa verkkoon liitetty rakennus sijaitsee. Tämä johtuu siitä, että sähköverkkojen rakentaminen ja ylläpitäminen on niin työlästä sekä kallista, ettei useita verkkoja kannata rakentaa rinnakkain.

Vantaalaiset ostavat sähkönsiirron meiltä Vantaan Energia Sähköverkoilta.

Tuotteet ja hinnat

Kun maksat sähkönsiirrosta, maksat sähkönsiirtämisestä kulutusmaksun (snt/kWh) kuluttamasi energian mukaan, perusmaksua (euroa/kk) sekä sähköveroja, joita ovat sähkön valmistevero ja huoltovarmuusmaksu. Lisäksi sähkön siirtohinta sisältää arvonlisäveron. Kaikki sähköverkkoyhtiöt laskuttavat sähkölaskulla siirtomaksujen lisäksi sähköveron ja arvonlisäveron, jotka välitetään edelleen valtiolle.

Vuotuisella verkkopalvelumaksulla tarkoitetaan sähkönsiirron perusmaksuja ja sähkön siirtomaksuja (snt/kWh) sekä veroja.

Sähkönsiirtohintaan sisältyy mm. sähköverkon kunnossapito, valvonta, viankorjaus ja vikapalvelu 24 h vuorokaudessa. Lisäksi käytössäsi on älykäs sähkömittari sekä luenta- ja asiakaspalvelu.  Verkkopalvelumaksuilla katetaan myös sähköverkon ylläpito, kunnostaminen, kehittäminen sekä uuden verkon rakentaminen.

Sähkön siirtohinta ei riipu sähkön myyjästä eikä sähkön kilpailuttamisesta. Asiakas voi vapaasti valita, miltä myyjältä ostaa sähkönsä ilman, että tällä on vaikutusta siirtohintaan.

Sähköverkkoyhtiöiden verkkopalvelun hintatasot vaihtelevat asiakasmääristä sekä sähköverkon rakenteesta ja sijainnista riippuen. Energiavirasto hyväksyy verkkopalvelun hinnat eri alueille. Hinnat perustuvat aina kunkin alueen todellisiin kustannuksiin.

Sähköverkkosopimus on sopimus sähkön siirtämisestä. Sähköverkkosopimus tehdään aina oman paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa. Vantaalaiset tekevät sopimuksen meidän kanssamme. Sähköverkkosopimuksen tekee puolestasi valitsemasi sähkönmyyjä, eikä sinun tarvitse suoraan olla yhteydessä sähköverkkoyhtiöön. 

Sähköverkkosopimuksen irtisanominen tehdään aina sähkönmyyjälle. Ota siis yhteyttä sähkönmyyjääsi ja tee heille irtisanomisilmoitus. 

Mikäli olet myymässä omakotitaloa, paritaloa tai muuta rakennusta ja haluat tehdä sähköliittymän siirron, niin lue ohjeita täältä >>
Sähköliittymä on irtainta omaisuutta, joka ei siirry uudelle omistajalle automaattisesti.

Laskutus

Pääsääntöisesti lähetämme yleissähköasiakkaille kuusi laskua vuodessa ja aika- sekä kausisähköasiakkaille 12 laskua vuodessa.  Tutustu sähkönsiirtohintoihin ja -tuotteisiin >>

Jos sinulla on tilapäisiä maksuvaikeuksia, voimme tulla vastaan ja joustaa. Mikäli tarvitset maksuaikaa yksittäiselle laskulle, tai tarvitset pidemmän maksusuunnitelman, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Asiakaspalvelun yhteystiedot löytyvät täältä >>

Sähkölasku koostuu kolmesta osasta: sähkönsiirrosta, sähköenergiasta sekä lakisääteisistä veroista, joihin kuuluvat sähkövero ja arvonlisävero.

Sähkönsiirto ja sähköenergia ovat kaksi eri palvelua kahdelta eri yritykseltä. Molemmista palveluista maksetaan erikseen ja niiden hinnat määräytyvät erikseen.

Sopimustyypistäsi riippuen saatat saada laskun erikseen sähkönsiirrosta ja sähköenergiasta, tai sähkönmyyntiyhtiö on saattanut tarjota sinulle myös yhtä laskua, joka sisältää nämä molemmat.

 

Lasku perustuu todelliseen sähkönkäyttöön, josta saamme tiedon sähkömittarilta. Laskulla sähkönkäyttö esitetään sekä mittarinlukemina että kilowattitunteina.

Omaa sähkönkäyttöä voi helposti seurata raportointipalvelustamme. 

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja saat ohjeet erääntyneiden laskujen maksamiseen, sekä sähköjen jälleenkytkentään. Sähköverkonhaltijalla on oikeus keskeyttää sähköntoimitus, mikäli maksuvelvoite on laiminlyöty.

Jos olet kilpailuttanut sähkösopimuksesi, saat  sähkönsiirrosta ja sähkönmyynnistä erilliset laskut. 

Sähkön siirtohinta ei ole riippuvainen sähkön myyjästä eikä sähkön kilpailuttamisesta. Asiakas voi vapaasti valita, miltä myyjältä ostaa sähkönsä ilman, että tällä on vaikutusta siirtohintaan.

 

Sähkökatkot ja vikatilanteet

Ei tarvitse, vakiokorvaukset hyvitetään automaattisesti sähkölaskussasi kuuden kuukauden kuluessa sähkökatkosta.

Sähköntoimitukselta ei voi edellyttää täydellistä keskeytymättömyyttä, koska sähköverkko on aina alttiina erilaisille keskeytyksiä aiheuttaville luonnon- ja muille ilmiöille. Sähkökatkoksesta voi kuitenkin saada hyvitystä silloin, jos sähköntoimituksessa on virhe tai sähkökatko on kovin pitkä.

Sähköntoimitus on virheellinen, jos

  • toimitettu sähkö ei ole laatustandardin mukaista (esimerkiksi jännite vaihtelee enemmän kuin on sallittua) tai
  • sähköntoimitus on yhtäjaksoisesti tai toistuvasti keskeytynyt eikä keskeytystä voida pitää keskeytyksen syyt ja olosuhteet huomioon ottaen vähäisenä.

Hinnanalennus

Jos sähköntoimituksessa on virhe, asiakkaalla on oikeus sähkön hinnanalennukseen, joka vastaa vähintään kahden viikon osuutta hänen vuotuisesta verkkopalvelumaksustaan. Lisäksi asiakkaalla on oikeus vahingonkorvaukseen, jos sähkön laatuvirhe on rikkonut asiakkaan laitteita.

Vakiokorvaus

Yli 12 tunnin sähkökatkosta maksamme lakisääteisen vakiokorvauksen. Keskeytys alkaa siitä, kun vika on tullut tietoomme joko käyttöjärjestelmämme kautta tai asiakkaan ilmoituksesta.

Vakiokorvaukset määräytyvät seuraavasti:

- 12-24 tuntia, 10 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
- 24-72 tuntia, 25 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
- 72-120 tuntia, 50 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
- 120-192 tuntia, 100 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
- 192-288 tuntia, 150 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
- Yli 288 tuntia, 200 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta

Vakiokorvauksen määrä perustuu asiakkaan arvioituihin vuotuisiin verkkopalvelumaksuihin veroineen (alv ja sähkövero) ja keskeytyksen yhtäjaksoiseen kestoon. Yksittäisen keskeytyksen osalta vakiokorvauksen määrä on enintään 200 % vuotuisesta siirtomaksusta, tai enintään 1000 euroa.

Kalenterivuoden kuluessa maksettavien vakiokorvausten määrä on enintään 200 % vuotuisesta siirtomaksusta, tai enintään 2000 euroa. Jos sama verkkopalvelun keskeytyminen ulottuu kahden kalenterivuoden ajalle, jyvitetään keskeytymisestä maksettava vakiokorvaus enimmäismäärää laskettaessa kullekin kalenterivuodelle sen perusteella, mikä osuus keskeytymisajasta kuhunkin kalenterivuoteen kohdistuu.

Yli 12 tunnin keskeytys ei automaattisesti tarkoita, että sähköntoimitus olisi virheellinen. Virheen määrittely on tehtävä aina tapauskohtaisesti ottaen huomioon keskeytyksen syyt ja olosuhteet.

Vantaan Energia Sähköverkot Oy pyrkii ennen kaikkea ennaltaehkäisemään häiriöitä ja onnettomuuksia. Teemme yhtiössämme kattavaa riskikartoitusta, jolla pyrimme arvioimaan hyvinkin harvinaisten tapahtumien todennäköisyyttä ja vaikutuksia. Näiden analyysien tulokset kohdistetaan toimenpiteiksi käytäntöön, esimerkiksi varayhteyksien ja verkon kahdennuksien investointeihin. Poikkeustilanteita varten on myös laadittu kattavat toimintaohjeet. Esimerkiksi sääolosuhteiden vuoksi ennakoitavissa oleviin laajoihin sähköverkon häiriöihin varaudumme lisäämällä päivystävän henkilökunnan määrää. Sähköasemille on laadittu onnettomuustilanteiden varalta pelastussuunnitelmat.

Henkilöstöämme myös koulutetaan jatkuvasti. Harjoituksissa ja koulutuksissa käydään läpi poikkeuksellisia häiriötilanteita, kuten kantaverkosta johtuvaa tehorajoitusta tai onnettomuustilanteita. Harjoituksia järjestetään yhteistyössä mm. pelastuslaitoksen kanssa.

Lyhyet sekuntien tai muutaman minuutin sähkökatkot ovat sähköverkon normaaleja, joskin harmillisia tapahtumia. Laitteet on tarkoitettu toimimaan myös näissä tilanteissa. Ikääntyminen saattaa heikentää laitteiden kestävyyttä ja pahimmassa tapauksessa laite voi rikkoutua sähkökatkon yhteydessä. Toiset laitteet häiriintyvät katkoksista, esimerkiksi tietokone voi jumiutua hetkellisesti ja vaatia pistokkeen irrottamisen muutamaksi minuutiksi.

Muutaman sekunnin tai parin minuutin sähkökatkot ovat sähköverkon suojaustoiminto, jolla usein estetään pidemmän sähkökatkon syntyminen. Ukkonen tai pieneläimet aiheuttavat usein ohimenevän vian sähköverkkoon, jolloin sähköt ensin katkeavat ja kytkeytyvät sitten automaattisesti uudelleen päälle. Suurin osa pidemmistä sähkökatkoista voidaan ehkäistä tällä lyhyellä katkaisulla.

Katuvalojen vikailmoitukset tulee tehdä Vantaan kaupungille.  

Vantaan kaupunki vastaa Vantaan katujen, puistojen, kaupungin liikuntapaikkojen ja kaupungin kiinteistöjen pihojen valaistuksesta. Valopisteitä on yhteensä noin 48 000 kappaletta.

Nollaviaksi kutsutaan tilannetta jossa sähköjärjestelmässä ns. nollajohdin katkeaa. Tämä voi tapahtua sähköverkkoyhtiön vastuulla olevassa muuntajan ja kiinteistön välisessä pienjännitejohdossa tai kiinteistön omissa sähköasennuksissa.

Nollavian tyypillisimpänä oireena on sähköjen epänormaali käyttäytyminen. Osassa taloa esimerkiksi valot palavat huomattavan kirkkaasti ja osassa puolestaan himmeästi. Jos havaitset sähköissä tämän kaltaista oiretta, katkaise välittömästi sähköt pääkytkimestä ja ota yhteyttä vikailmoitusnumeroomme 0800 0025. Soittaminen numeroon on maksutonta ja se on käytössä 24 tuntia vuorokaudessa.

Tiedotamme sähköverkontöiden aiheuttamista sähkökatkoista pääsääntöisesti asiakkaiden postilaatikoihin jaettavilla keskeytystiedotteilla. Kerrostaloissa saatamme kiinnittää tiedotteen myös ilmoitustaululle tai muuhun näkyvään paikkaan. 

Etäluenta ja mittaus

Etäluenta tarkoittaa, ettei meidän enää tarvitse käydä lukemassa sähkömittareita paikan päällä, vaan saamme kulutustiedot sähköisesti, luentajärjestelmän ja tiedonsiirtoverkon avulla.

Asiakkaan sähkönkulutustietoja käsitellään samoin tietoturvaperiaattein kuin muitakin asiakkaan henkilötietoja, kuten henkilötunnusta tai osoitetta. Tietojen käsittelyä koskee henkilötietolaki. Asiakkaan tietoja ei anneta asiakkaan sähkönmyyjän lisäksi muille tahoille ilman asiakkaan erillistä suostumusta. Tietojen antamisesta on säädetty laissa. Jokaisella yhtiöllä on omat tarkemmat periaatteensa tietoturvan varmistamiseen.

Säteilyturvakeskus on todennut etäluettavat sähkömittarit turvallisiksi käytössä.

Mittarin lukemisen aiheuttamaa säteilymäärää voi verrata tekstiviestin lähettämiseen kännykällä. Säteilyn määrä ei ylitä normaalin tekstiviestin lähettämisen aiheuttamaa säteilyä eikä mittaria lueta jatkuvasti vaan kerran tai muutamia kertoja päivässä.

Älykäs sähköverkko (Smart grid) on sähkönsiirrossa käytettävä järjestelmä, jossa perinteinen sähkövoimatekniikkaan yhdistetään automaatio-, tieto- ja viestintäteknologian ratkaisuja.

Muutto

Mikäli omakotitalon, paritalon tai muun rakennuksen omistaja vaihtuu, yleensä myös sähköliittymä vaihtaa omistajaa. Sähköliittymä on irtainta omaisuutta, joka ei siirry uudelle omistajalle automaattisesti. Helpoin tapa huolehtia omistajan muutoksesta on mainita siitä kiinteistön kauppakirjassa tai tehdä erillinen siirtosopimus.  

Muuttoilmoitus pitää tehdä viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää valitsemaasi sähkönmyyntiyhtiöön. Me emme sähköverkkoyhtiönä voi ottaa vastaan muuttoilmoituksia. Sopimus sähkönmyyjän kanssa tulee aina tehdä ensin, jonka jälkeen myyjäyhtiö ilmoittaa sähköverkkoyhtiölle muuton, jonka pohjalta tehdään tarvittava sähköverkkosopimus.

Oma sähköntuotanto

Nykyisin oman sähköntuotannon toteuttamiseen löytyy runsaasti vaihtoehtoja. Saatavana on uusiutuvaa energiaa hyödyntäviä järjestelmiä, joilla omaa sähköenergiaa on helppo tuottaa. Lisäksi oman käytön ylittävän energian voi myydä sähkömarkkinoille. Yleisin ja käytetyin tuotantomuoto on aurinkopaneeleilla toteutettava aurinkosähköjärjestelmä.

Jos olet kiinnostunut omasta sähköntuotannosta, ota meihin yhteyttä. Neuvomme ja opastamme sinua sähköntuotannon aloittamisessa.

Aurinkosähköjärjestelmän tai toisin sanoen aurinkopaneelien liittämisestä sähköverkkoon sovitaan sähköverkkoyhtiön kanssa, jotta liittäminen voidaan tehdä luotettavasti ja turvallisesti. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvita kohteista, joita ei ole liitetty sähköverkkoon mm. kesämökit, jossa ei ole käytössä sähköjä.

Vaihdamme tarvittaessa vanhaa laitekantaa olevan mittarin uuteen. Uudemmat mittarit ohjelmoimme etänä. Mittarin vaihdosta tai etäohjelmoinnista ei tule asiakkaalle kustannuksia.

Sähköverkosta otettu ja sinne syötetty sähkö pitää mitata erikseen. Mittaukseen käytetään kaksisuuntaista etäluettavaa tuntimittausta, joka pystyy mittaamaan sekä verkosta otetun että verkkoon syötetyn sähkön määrät yhdellä mittalaitteella. 

Tuotantotavat eroavat toisistaan tuotantotehon mukaan seuraavasti

  • Pientuotannolla tarkoitetaan sähköntuotantolaitteistoja, joiden tuotantoteho on yli 100 kVA, mutta enintään 2 MVA.
  • Mikrotuotannolla tarkoitetaan kiinteistön sähköverkkoon kytkettäviä pieniä sähköntuotantolaitteistoja, joiden tuottama sähkö käytetään pääasiassa kodin omissa sähkölaitteissa ja mahdollinen ylijäämäsähkö voidaan myydä markkinoille. Mikrotuotantolaitteistoksi luokitellaan järjestelmä, jonka sähköteho on kolmivaiheisena enintään 100 kVA ja yksivaiheisena 3,7 kVA.

Aurinkosähköjärjestelmä kytkeytyy automaattisesti irti sähköverkosta sähkökatkon aikana ettei se vaurioidu.