Siirry sisältöön

Sähkönsiirtohinnan muodostuminen

Hinnan muodostuminen

Hinnan muodostuminen

Kun maksat sähkönsiirrosta, maksat sähkön siirtämisestä kulutusmaksun (snt/kWh) kuluttamasi energian mukaan, perusmaksua (euroa/kk) sekä sähköveroja, joita ovat sähkön valmistevero ja huoltovarmuusmaksu. Lisäksi sähkön siirtohinta sisältää arvonlisäveron. 

Jokaisella sähköverkkoyhtiöllä on omat hinnat.  Täältä näet sähkönsiirtohinnat ja -tuotteet Vantaalla

Sähkönsiirtomaksulla ylläpidetään sähköverkkoa

Kustannuksia aiheuttavat muun muassa verkkoon sitoutunut pääoma, sähköverkon ylläpito eli verkon kunnostaminen, kehittäminen ja uudistaminen sekä kokonaan uuden verkon rakentaminen.

Sähkönsiirtohintaan sisältyy mm. sähköverkon kunnossapito, valvonta, viankorjaus ja vikapalvelu 24 h vuorokaudessa. Lisäksi käytössäsi on älykäs sähkömittari sekä luenta- ja asiakaspalvelu.

Sähköverkkoyhtiötä ei voi valita

Sähkönsiirto ostetaan aina sen alueen sähköverkkoyhtiöltä, jossa verkkoon liitetty rakennus sijaitsee. Tämä johtuu siitä, että sähköverkkojen rakentaminen ja ylläpitäminen on niin työlästä sekä kallista, ettei useita verkkoja kannata rakentaa rinnakkain.

Vantaalaiset ostavat sähkönsiirron meiltä Vantaan Energia Sähköverkoilta.

Energiavirasto valvoo sähköverkkoyhtiöiden toimintaa

Sähköverkkotoiminta on luvanvaraista toimintaa ja siitä on säädetty sähkömarkkinalaissa. Lain toteutumista valvoo Energiavirasto, joka toimii työ-ja elinkeinoministeriön alaisuudessa. Valvonta perustuu neljän vuoden jaksoihin, joita koskevat hinnoitteluperiaatteet ilmoitetaan sähköverkkoyhtiöille etukäteen viranomaispäätöksellä. Mahdollinen peritty ylihinta palautetaan aina asiakkaalle korkojen kera.