Siirry sisältöön

Sulakepalo

Jos asunnostasi on sähköt poikki kokonaan tai osittain, syynä voi olla sähköliittymää tai kiinteistöverkkoa suojaavien sulakkeiden palaminen. Voit vaihtaa itse sulakkeet, jotka ovat asunnon sisällä sähkökeskuksessa. 

Sulakkeet löytyvät tyypillisesti asunnon teknisestä tilasta tai eteisessä sijaitsevasta sähkökeskuksesta, jossa ovat näkyvillä esimerkiksi pääsulakkeet, pääkytkin ja ryhmäsulakkeet. 

Kerros- ja rivitaloissa pääkeskus on usein asunnon ulkopuolella erillisessä pää- tai mittauskeskuksessa. Tällöin asunnon sisällä on erillinen ryhmäkeskus, tutummin sulaketaulu, jonka sisältä löytyvät asuntokohtaiset pääkytkin ja ryhmäsulakkeet.

Tarkista oman asuntosi sulakekoot ja hanki varalle muutama kappale kutakin sulakekokoa, niin sulakkeen palaessa niitä ei tarvitse erikseen lähteä metsästämään. 

Saitko meiltä tekstiviestin sulakepalosta

Jos sait tekstiviestin, jossa kerrotaan sulakepalosta, niin sähkömittariltanne on tullut mittausjärjestelmäämme tieto, että asunnostanne on pääsulake mahdollisesti palanut.  

Syynä sulakkeen palamiseen on todennäköisesti hetkellinen suuritehoisten sähkölaitteiden yhtäaikainen käyttö, josta on aiheutunut ylikuormitus, mikä on polttanut sulakkeen. Ylikuormitustilanne voi syntyä, kun useita suuritehoisia sähkölaitteita on yhtäaikaisesti päällä esimerkiksi sähköuuni ja -kiuas tai sähköauton lataus ja sähkökiuas.

  • Asunto Oy:ssä ota yhteyttä huoltoyhtiöön sulakkeen vaihtamiseksi.
  • Jos asut omakoti- tai paritaloissa tulppasulakkeen voi vaihtaa itse.
  • Jos sulake on kahvasulake, niin sulakkeen saa vaihtaa vain ammattihenkilö.

Sulakkeen tunnistaa palaneeksi siitä, että sulakkeesta on irronnut merkkinasta sulkeen pohjasta.

Sulakkeen vaihtaminen

Sulakkeen vaihto pitää aina tehdä siten, että ensin pääkytkimestä katkaistaan kuormat kääntämällä pääkytkin 0 asentoon tai sähkömittarin katkoreleen painikkeesta katkaisemalla. Sähkömittareiden käyttöohjeet löytyvät täältä. Näin saadaan sähköt kiinteistöstä katkaistua ja sulakkeet virrattomaksi. Tämän jälkeen avataan sulakekansi kiertämällä sulakekansi auki. Vaihda saman virta-arvon sulake tilalle ja kierretään sulake kansi kiinni. Käännä päätytkin 1 asentoon tai palauta mittarilta sähköt katkoreleen painikkeesta.

Omakotitaloon kannattaa aina varata varasulakkeita, myös pääsulakkeiden osalta, niin varasulakkeet ovat heti saatavilla, jos niitä tarvitaan. Omakotitalossa pääsulakkeen koon näet pääkeskuksessa ja se on merkattu sulkeiden läheisyyteen esim. 3 x 25A, 3 x 35A, 3 x 50A tai 3 x 63A.

Sulakkeita saa ostettua esimerkiksi rautakaupasta, autotarvikekaupoista sekä hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista. 

Taloyhtiö huolehtii kiinteistöosakeyhtiöissä, että asuntojen syöttöjä varten varasulakkeita löytyy pää- ja mittauskeskustilassa.

Jos tarvitset lisätietoa, niin voit ottaa tarvittaessa yhteyttä vikailmoitusnumeroomme 0800 0020. Palvelemme 24 tuntia vuorokaudessa.

Jos kohteessa palaa toistuvasti pääsulakkeita, suosittelemme ottamaanyhteyttä sähköurakoitsijaan, joka voi mahdollisesti auttaa tasaamaan kuormituksia siten, ettei sulakepaloja enää tapahdu. Mikäli sähkönkäyttö on pysyvästi lisääntynyt lisääntynyt tai muuttunut esimerkiksi sähköautonlatauksen tai lämmitysmuodon muuttumisen myötä, kannattaa tutustua ohjeistukseemme sähköliittymän pääsulakkeen muuttamisesta, ohje löytyy täältä