Siirry sisältöön

Kotiautomaatioliitäntä eli HAN-portti

Ensimmäiset uudet älykkäämmät sähkömittarit asennetaan maaliskuussa 2023 ja asennukset kestävät aina vuoteen 2031 saakka. Uusissa sähkömittareissa on kotiautomaatioliitäntä vakiovarusteena. 

Uusissa älykkäämmissä sähkömittareissa on kauan kaivattu ominaisuus: kotiautomaatioliitäntä. Tämä liitäntä mahdollistaa sähkömittarin luennan asiakkaan omaan käyttöön; uutta ominaisuutta pystyy hyödyntämään palveluntarjoajien avulla erilaisiin älykkään sähköjärjestelmän toimintoihin.

HAN-portti (Home Area Network) on verkkopistokkeen näköinen liitin, ja se löytyy uuden sähkömittarin niin sanotun kommunikaatiomoduulin alareunasta. HAN-portti tulee aktivoida ennen sen käyttöönottoa. Aktivoinnin jälkeen portti on valmis toimimaan ja siihen voi kiinnittää haluamiaan laitteita, joilla voi kerätä mittaustietoa esimerkiksi kiinteistöautomaatiojärjestelmän tai sähköauton latauslaitteen hyödynnettäväksi.

Nykyisissä mittalaitteissa HAN-porttia ei ole, vaikka sähkömittarin kannesta löytyisikin ”HAN-luukku”.

HAN-portin aktivointi onnistuu Online-palvelussamme 1.5.2023 alkaen

Mittariasennuksen yhteydessä kotiautomaatioliitin on oletuksena pois käytöstä ja se tulee ennen käyttöä aktivoida. 

Mikäli sinulle on jo vaihdettu uusi sähkömittari ja haluat aktivoida HAN-portin, teethän tilauksen Online-palvelustamme 1.5.2023 alkaen.

Jos sinulla ei vielä ole uutta sähkömittaria, josta löytyy HAN-portti, voit tilata maksullisen sähkömittarinvaihtotyön hintaan 192,20 €. Tilaus on mahdollista tehdä 1.5.2023 alkaen Online-palvelustamme. Vaihtotyö laskutetaan vaihtotyön jälkeen erillisellä laskulla.   

Saadaksesi mittarin mittaustiedot käyttöösi, tarvitset mittarisi liittimeen kytkettävän laitteen tai sovittimen, jonka kautta mittaustiedot siirtyvät. Mittarin tiedot ovat lähes reaaliaikaisia ja ne soveltuvat esimerkiksi älykodin ohjaukseen, energiankäytön seurantaan sekä laskujen tarkastukseen.

HAN-porttia voi esimerkiksi hyödyntää

Käyttöpaikan kokonaiskulutuksen optimointiin: Näin mahdollistetaan oman käyttöpaikan sulakekoon ja tehon riittäminen myös sähköauton latauksen yhteydessä (vaatii erillisen laitteen hankkimista, joka pystyy hyödyntämään mittalaitteen tarjoamaa tietoa). 

Tutustu myös tähän: suositus sähköenergiamittareiden paikallista asiakasrajapintaa varten