Siirry sisältöön

Finnish Nightmares -sarjakuvien Matti seikkailee Vantaalla

Matti Nettiin

Graafisena suunnittelijana työskentelevä Karoliina Korhonen on tullut tunnetuksi suomalaiseen mielenlaatuun osuvien Finnish Nightmares -sarjakuviensa myötä. Sarjakuvien perisuomalainen Matti joutuu hankaliin sosiaalisiin tilanteisiin, jotka ovat monelle meistä tuttuja ja helposti samastuttavia. Sympaattinen Matti saapui kesällä Vantaalle, kun Karoliinan piirtämät, uniikit sarjakuvat tulivat koristamaan Vantaan Energia Sähköverkkojen sähkökaappeja eri puolilla kaupunkia.

Finnish Nightmares -sarjakuva lähti liikkeelle ikään kuin vahingossa, Karoliinan nettiin piirtämänä meeminä. Huiman suosion saaneet sarjakuvat on jo koottu kirjaan, ja toinenkin on ilmestymässä lähiaikoina. Vantaan Energia Sähköverkkojen sähkökaapit ovat kuitenkin ensimmäinen julkiseen tilaan toteutettu projekti.

”Projekti olikin mielenkiintoinen kokonaisuus, sillä sain miettiä toteutustavan kokonaan alusta alkaen. Teen tavallisesti vain netissä toteutettavia graafisia töitä, enkä ole aiemmin tehnyt piirrostöitä julkiseen tilaan tai muuhunkaan aitoon, fyysiseen ympäristöön. Vaikka graafinen suunnittelu on päivätyöstäni tuttua puuhaa, täytyi sähkökaappeihin tehtäviin toteutuksiin miettiä tarkkaan, miten kuvan voi siirtää tietokoneen ruudulta sähkökaappiin liimattavaksi tarraksi, juuri oikean kokoiseksi, säänkestäväksi toteutukseksi”, Karoliina kertoo.

Suunnittelua varten Karoliina sai kuvat sähkökaapeista ja tiedot niiden sijainnista, sillä oululaisena hän ei tuntenut Vantaata entuudestaan eikä päässyt paikan päälle tutustumaan sähkökaappien sijainteihin. Hän halusi tehdä kuvista kohteeseen sopivat ja että ne liittyvät jotenkin sähkökaappia ympäröivään paikkaan.

”Halusin piirtää kuvia, joissa Matti jollakin tavalla keskustelee ohikulkijoiden kanssa, jotta kuvien ja ohikulkevien ihmisten välille syntyisi aitoa vuorovaikutusta”, Karoliina kuvailee.

Miten Matin tarinat oikein syntyvät?

Karoliinan mukaan sarjakuvien tilanteet kumpuavat osin omasta elämästä ja myös muita tarkkailemalla.

”Ideoita syntyy todella paljon, ja osa niistä päätyy luonnoksiksi paperille, jolta parhaat siirtyvät sitten tietokoneelle. Saan jonkin verran myös ehdotuksia hauskoista tilanteista sarjakuvieni lukijoilta. Sellaisista kommelluksista, joista pystyn tunnistamaan itseni, syntyy myös sarjakuvia. Matti herättää sympatiaa, koska monet suomalaiset tunnistavat Matin kokemat tilanteet omakohtaisesti. Tai vähintään jokainen tuntee jonkun, joka on kuin Matti”, Karoliina kuvailee.

Mitä Karoliina odottaa tältä ensimmäiseltä julkiselta projektiltaan?
”Toivon, että kuvat kiinnostavat ohikulkijoita, ja että kuvien ja vantaalaisten välille syntyy vuorovaikutusta. Lisäksi olisi hauskaa, jos he ikuistavat itsensä kuvien kanssa. Kuvat voi jakaa esim. Instagramissa ja merkitä ne hashtagilla #finnishnightmares – näin minäkin pääsen katsomaan kuvia”, Karoliina sanoo.