Siirry sisältöön

Kysy ennen kuin kaivat

Kaivuri

Vantaalla on paljon maanalaisia kaapeleita sekä asutusalueilla, että niiden ulkopuolella. Sähköverkon johtojen lisäksi maan alla on mm. kaukolämpö-, puhelin-, vesi- ja viemärijohtoja.

Muista varmistaa ennen maankaivun aloittamista ettei kaivureitilläsi ole aiemmin asennettuja maakaapeleita tai muuta kunnallistekniikkaa. Suosittelemme tekemään selvitykset kaivualueella olevien maakaapeleiden sijainneista hyvissä ajoin etukäteen. Näin ennalta ehkäisemme vaaratilanteiden ja vahinkojen syntymistä.

Apua sähköverkon johtojen paikallistamiseen saa Vantaan kaupungin Maanmittauspalvelusta. Kaupungin tarjoama maanalaisten johtojen sijaintitietopalvelu on asiakkaillemme maksuton.

Toimi näin:

1. Selvitä kaapeleiden sijainti ja hanki ajan tasalla oleva kartta Vantaan kaupungilta tai Finavialta (lentoasema-alue) hyvissä ajoin. Kartta saa olla enintään 2 viikkoa vanha.
2. Pyydä kaapelin sijainnin varmistamiseksi kaapelinäyttö Vantaan kaupungilta tai Finavialta. Sovi mahdollisesta paikantamisesta hyvissä ajoin.
3. Jos kaivukohteessa on kaapeleita, ilmoita kaivutyöstä etukäteen Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n jakeluverkon kunnossapitoon (p. 09-82901) selvittääksesi kaapeleiden käsittelyyn liittyvät ohjeet.
4. ÄLÄ siirrä kaapelia omatoimisesti!
5. Kun aloitat kaivuun kohteessa, jossa on 20 kV kaapeleita tai jos kaivutilanteessa paljastuu yllättäen kaapeleita, ilmoita asiasta heti Vantaan Energia Sähköverkot Oy käyttökeskukseen (p. 09-829 0218) ja kuuntele ohjeet.

Mikäli vahinko kuitenkin sattuu:

Vaurioitunut kaapeli saattaa olla vaarallinen! Kaapelissa voi olla jännite tai siihen saattaa tulla jännite takaisin.

1. Siirrä välittömästi kaivinkoneen kauha pois kaivannosta ja poistu kaapelin vauriokohdasta tasajalkaa hyppien tai loikkien siten, että vain toinen jalka on kerrallaan maassa.
2. Valvo, ettei kukaan sivullinen pääse lähelle kaivantoa.
3. Ilmoita vahingoittuneesta kaapelista välittömästi kaikissa tilanteissa ja kaikkina vuorokauden aikoina p. (09) 829 0218. Kerro tapahtumapaikka ja kaivajan yhteystiedot.

Vähäisetkin vahingot ja raapaisut tulee ilmoittaa, sillä niiden korjaaminen auki olevassa kaivannossa on huomattavasti edullisempaa kuin jälkikäteen.

Tarkemmat ohjeet sekä yhteystiedot