Siirry sisältöön

Näin suojaat sähkölaitteesi ukkoselta

storm 2187000 1280 e1531224937398

Ukonilmalla moni miettii, että miten ukkoseen pitäisi varautua kotona. Pitääkö kaikki töpselit ottaa irti ensimmäisen jyrähdyksen jälkeen? 

Jos ukonilma nousee Vantaan päälle, vaarassa ovat ensi sijaisesti ilmajohdot ja pylväsmuuntajat. Salama iskee todennäköisemmin lähelle ilmajohtoa, kuin maakaapeliverkkoon. Vantaan sähköverkosta on maakaapeloitu noin 90 prosenttia ja ukkoselle altista ilmajohtoverkkoa on vain idässä Sotungissa, lännessä Keimolan, Riipilän ja Seutulan suunnalla. 

Varaudu myrskyyn

Ukkoseen voi varautua ottamalla töpselit pois seinästä. Pelkkä virran katkaisu virtapainikkeesta ei riitä. Nykytekniikan tiedetään olevan aiempaa herkempää ukkosen aiheuttamille ylijännitteille sähköverkossa. Tyypillisimmin ukkosella vaurioituvat tietotekniikkalaitteet ja digiboksit, sekä jääkaapit ja pakastimet.

Kodinkoneita ja -tekniikkaa voi kuitenkin suojata esim. pistorasioihin kiinnitettävillä ylijännitesuojilla, joita voi ostaa sähkötarvikeliikkeistä. Pistorasioihin asetettavien ylijännitesuojien tuoma suoja on kuitenkin rajallinen. Myös kaupoissa myytävät jatkojohtomalliset ylijännitesuojat antavat pienen suojan, mutta niiden varaan ei voi perustaa. 

Myrskytuhojen korjaaminen on aina ammatilaisten hommaa

Me varaudumme ukkosmyrskyihin ja seuraamme sääennusteen kehittymistä vuorokauden ympäri. 

Mikäli myrskyn aikaan tai sen jälkeen huomaa lähiympäristössä esim. ilmajohtojen päälle kaatuneen puun, niin siitä kannattaa tehdä ilmoitus vikailmoitusnumeroon 0800 0025. Päivystämme 24/7.

Itsenäisesti ei saa lähteä korjaamaan minkäänlaisia sähköverkonvaurioita. Ilmajohtojen päälle kaatuneessa puussa voi olla hengenvaarallinen jännite ja korjaustoimet on jätettävä sähkön ja puunkaadon vaarat hallitseville ammattilaisille.

Tietoa sähkökatkoista

Vantaalaiset voivat helposti tarkistaa ajankohtaiset sähkökatkot nettisivuilta löytyvästä häiriökartasta. Mökin tai kesäasunnon sähkökatkotilanteen voi taas kätevästi tarkistaa valtakunnallisesta häiriökartasta www.sahkokatkokartta.fi

Voit seurata meitä myös somessa, jossa julkaisemme sähkökatkoihin liittyviä tiedotteita. 

Twitter: https://twitter.com/sahkoverkko 

Facebook: https://www.facebook.com/vantaanenergiasahkoverkot/

Näin varaudut sähkökatkoon

Teemme parhaamme, että saat sähköt kotiisi ilman häiriöitä. Joskus sähkökatko kuitenkin saattaa yllättää.

  1. Selvitä miten sähkölaitteesi toimivat sähkökatkon aikana ja sen jälkeen
  2. Pidä puhelimen lähellä vikailmoitusnumero 0800 0025 tai talenna se laitteen muistiin
  3. Varaa käyttöösi taskulamppu ja patteriradio sekä varaparistoja
  4. Lataa kännykkääsi säännöllisesti

Toivotamme hyvää kesää kaikille asiakkaillemme!