Siirry sisältöön

RESPA 22 -harjoitus testaa pääkaupunkiseudun varautumista vakaviin sähkön jakeluhäiriöihin

power grid 15879821

28.−29.9.2022  järjestettävässä RESPA 22 -harjoituksessa pääkaupunkiseudun energiayhtiöt ja viranomaiset harjoittelevat yhteistoimintaa laajassa ja pitkäkestoisessa kanta- ja jakeluverkkojen häiriötilanteessa. Harjoituksessa kuvitteellinen sään aiheuttama häiriö lamauttaa pitkäksi aikaa yhteiskunnan perustoiminnot pääkaupunkiseudulla Helen Sähköverkko Oy:n, Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n ja Caruna Oy:n jakelualueilla.

Yritykset, kotitaloudet ja muut yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia häiriöttömästä sähkön saatavuudesta. Häiriöitä voi kuitenkin esiintyä sääilmiöiden, kyberiskujen, huolimattomuuden, tietämättömyyden tai onnettomuuksien seurauksena. Niiden kesto, laajuus ja vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia.

RESPA 22 -harjoituksessa Pohjois-Suomen siirtoyhteyksien vikaantumisesta alkava tapahtumasarja yhdessä vakavien sääilmiöiden ja perustuotantolaitosten vikaantumisten kanssa johtaa sähköpulaan ja siitä seuraavaan suurhäiriöön.

Harjoituksen tavoitteena on parantaa viranomaisten, kaupunkien ja yritysten toimintakykyä sähkönjakelun vaikeassa häiriötilanteessa. Lisäksi varmistetaan ja kehitetään toimintamalleja sekä teknologian ja erilaisten it-järjestelmien hyödynnettävyyttä viankorjauksen aikana. Harjoituksessa selvitetään yhteistyön ja yhteydenpitojärjestelmien toimivuutta pitkäkestoisessa sähkökatkossa viranomaisten ja elinkeinoelämän välillä, energiayhtiöiden korjaustyössä ja sähköjen palautuksessa. Erityisesti huomiota kiinnitetään viestinnän toimivuuteen organisaatioiden sisällä ja ulkoisille sidosryhmille. Lisäksi testataan kaupunkien kykyä toimia poikkeuksellisissa tilanteissa.

RESPA 22 -harjoituksen järjestää Huoltovarmuusorganisaation Sähköpooli. Harjoitukseen osallistuvat kutsuttuina yhteistyökumppaneina kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj, Huoltovarmuuskeskus, Helen Sähköverkko Oy, Vantaan Energia Sähköverkot Oy, Caruna Oy, Helsingin, Espoo ja Vantaan kaupungit, alueen pelastuslaitokset, valtioneuvoston kanslia, Yle sekä alueen muita viranomaisia ja yrityksiä kuten teleyhtiöitä.

Lisätiedot

Mikko Piironen, käyttöpäällikkö, Vantaan Energia Sähköverkot Oy
mikko.piironen@vantaanenergia.fi
p. 050 599 0141