Siirry sisältöön

Tänään vietetään pohjoismaista Sähkön päivää

luminen kentt%C3%A4

Sähkö on tärkeimpiä hyödykkeitämme Suomen pitkässä, pimeässä ja kylmässä talvessa. Se on läsnä kaikkialla ja helpottaa elämäämme. Sähkön ansiosta meille jää enemmän vapaa-aikaa. Suomen sähköala tuottajista urakoitsijoihin juhlistaa tänään lauantaina pohjoismaista Sähkön päivää.

Suomen sähköjärjestelmää pidetään kansainvälisesti onnistuneena. Sähköä tuotetaan monesta eri lähteestä, mikä varmistaa sen saatavuuden kaikissa tilanteissa. Jo 79 prosenttia (2015) sähköntuotannostamme on päästötöntä ja energiatehokas lämmön ja sähkön yhteistuotantomme kerää kiitosta maailmalla. Suomi on ensimmäisenä maailmassa ottanut käyttöön kotitalouskohtaiset, etäluettavat sähkönkäytön tuntimittarit, joiden avulla sähköasiakkaat saavat tarkempaa tietoa omasta kulutuksestaan. Asiakkaat voivat nyt aikaisempaa paremmin vaikuttaa sähkönkäyttöönsä ja sen ajoitukseen, minkä lisäksi säästetty sähkö näkyy aiempaa reaaliaikaisemmin sähkölaskussa.

Sähkö taipuu moneksi

Sähkö tuli Suomeen 1880-luvulla, jolloin sitä käytettiin tehtaiden valaisuun. Nykypäivänä koko yhteiskuntamme toimii sähkön varassa: IT-järjestelmät, teollisuuden koneet, kodinkoneet ja sähköinen liikenne helpottavat sekä työelämäämme että tavallista arkea. Sujuvamman arjen lisäksi elämme sähkön ansiosta pidempään: sairaaloihin kehitetyt sähköiset laitteet ovat vieneet terveydenhuoltoa huimasti eteenpäin.

Sähkön merkitys korostuu Suomessa erityisesti keskellä talvea, kun päivänvaloa on vähän ja lämpömittari pakkasen puolella. Valaistus helpottaa myös kotiaskareiden suorittamista, joihin vielä 1900-luvun alussa, ilman sähköisiä kodinkoneita, kului lähes neljä kertaa enemmän aikaa kuin tänä päivänä. Myös nykyaikaisten viestintävälineiden käyttö perustuu sähkön helppoon ja edulliseen saatavuuteen.

Kuluttajia kiinnostaa yhä enemmän mahdollisuus tuottaa itse osa käyttämästään sähköstä. Erityisesti aurinkosähkön tuottaminen on herättänyt mielenkiintoa kuluttajien keskuudessa. Sähköyhtiöt Suomessa tarjoavatkin tänä päivänä monia mahdollisuuksia ostaa aurinkopaneelit katolle valmiina palveluna. Mahdollisen ylijäämäsähkön voi myydä jo usealle kotimaiselle sähköyhtiölle. Oman paneelin liittämisestä sähköverkkoon on olemassa Energiateollisuus ry:n ohje.

Seuraa Sähkön päivän kampanjointia Twitterissä: #Sähkönpäivä

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, Energiateollisuus ry, puh. 050 60 772

Sähköntuotanto-toimialan johtaja Jukka Leskelä, Energiateollisuus ry, puh. 050 593 7233

Sähkökauppa-toimialan johtaja Pekka Salomaa, Energiateollisuus ry, puh. 0500 324 486
Viestinnän asiantuntija Marika Määttä, Energiateollisuus ry, puh. 040 758 2804 (Sähkön päivä)

Sähkön päivässä mukana olevat yritykset ja järjestöt:

Adato Energia Oy

Alajärven Sähkö Oy

Caruna Oy

Elenia Oy

Energiateollisuus ry

Fingrid Oyj

Fortum Oyj

Helen Oy

Herrfors Oy Ab

Imatran Seudun Sähkö Oy

Inergia Oy

Kemijoki Oy

Keravan Energia Oy

Kokemäen Sähkö Oy

Kymenlaakson Sähkö Oy

Lahti Energia / LE-Sähköverkko Oy

Lappeenrannan Energia Oy

Loiste Oy

Motiva Oy / Kuluttajien energianeuvonta

Mäntsälän Sähkö Oy

Napapiirin Energia ja Vesi Oy

Nordic Green Energy

Oulun Energia Oy

Oulun Seudun Sähkö

Paneliankosken Voima Oy

Schneider Electric Finland Oy

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Sähköteknisen Kaupan Liitto STK ry

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry

Tampereen Sähkölaitos Oy

Vaasan Sähkö Oy

Vantaan Energia Oy

Vantaan Energia Sähköverkot Oy

Vakka-Suomen Voima Oy