Siirry sisältöön

Tee kaivutyöt turvallisesti – Selvitä maakaapelit etukäteen!

ves4

Vantaalla on paljon maanalaisia kaapeleita sekä asutusalueilla, että niiden ulkopuolella. Sähköverkon johtojen lisäksi maan alla on mm. kaukolämpö-, puhelin-, vesi- ja viemärijohtoja.

Tyypillisimmin kaivuvahingot sattuvat koneellisissa kaivutöissä. Mutta myös käsipelillä kaivettaessa voi joskus osua maakaapeliin, jos esimerkiksi routa on nostanut kaapelia lähemmäksi maanpintaa.

On tärkeää ilmoittaa kaikista kaapelivaurioista meille. Myös sellaisista jotka tuntuvat itsestä vähäisiltä, sillä pienestä naarmusta voi kehkeytyä myöhemmin suuri vaurio tai pitkä sähkökatko.  Lisäksi vaurioiden korjaaminen avoinna olevassa kaivannossa on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa, kuin vauriokohdan etsiminen jälkikäteen. 

Kaivu- ja maatöissä on noudatettava aina erityistä varovaisuutta

Hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla ehkäistään vaaratilanteita ja vältetään turhia vahinkoja. Suosittelemme tekemään kaivualuetta koskevat selvitykset hyvissä ajoin ennen maankaivun aloittamista. Näin varmistutaan, ettei kaivureitillä tule yllätyksenä vastaan aiemmin asennettuja maakaapeleita tai muuta kunnallistekniikkaa.

Vantaan sähköverkon johtojen paikallistamisessa auttaa Vantaan kaupungin kaupunkiympäristön asiakaspalvelu. Kaupungin tarjoama maanalaisten johtojen johtotietopalvelu on vantaalaisille asiakkaillemme maksuton.

Toimi näin ennen kaivutyön aloittamista

  1. Selvitä kaapeleiden sijainti hankkimalla ajan tasalla oleva johtokartta Vantaan kaupungilta tai Finavialta (jos kaivat lentoasema-alueella). Toimi hyvissä ajoin mutta huomioi, että kartta saa olla enintään 2 viikkoa vanha.
  2. Pyydä kaapelin sijainnin varmistamiseksi kaapelinäyttö Vantaan kaupungilta tai tarvittessa Finavialta. Sovi aika paikantamiseen ennen töiden aloitusta.
  3. Jos kaivukohteessa on kaapeleita, ilmoita kaivutyöstä etukäteen meille, jakeluverkon kunnossapitoomme puh. 09 829 01, Annamme kaapeleiden käsittelyyn liittyvät turvallisuus- ja työohjeet.
  4. Kaapeleita ei saa turvallisuussyistä koskaan siirtää omatoimisesti.
  5. Kun aloitat kaivuun kohteessa, jossa on 20 kV kaapeleita tai jos kaivutilanteessa paljastuu yllättäen kaapeleita, niin ilmoita asiasta viipymättä käyttökeskukseemme puh. 0800 0025.

Vaurioitunut kaapeli saattaa olla vaarallinen

Jos kaapelivaurio tapahtuu, niin rauhallisuus ja varovaisuus on valttia. Kaapeli voi olla jännitteinen kaapelivauriosta huolimatta tai jännite voi palautua kaapeliin hetken kuluttua.

  1. Siirrä välittömästi kaivinkoneen kauha pois kaivannosta ja poistu kaapelin vauriokohdasta tasajalkaa hyppien tai loikkien siten, että vain toinen jalka on kerrallaan maassa.
  2. Ilmoita vahingoittuneesta kaapelista välittömästi meille numeroon 0800 0025. Soita myös 112, jos kohteessa on välitön omaisuuden tai hengenvaara. Valmistaudu kertomaan mahdollisimman tarkka tapahtumapaikka sekä kaivajan yhteystiedot. Vastaamme soittoihin kaikkina vuorokauden aikoina.
  3. Valvo ja varmista turvallisuus tapahtumapaikalla, etteivät esimerkiksi lapset tai eläimet pääse loukkaamaan itseään vahinkopaikalla.

 

Aurinkoista kesää ja turvallisia maankaivutöitä kaikille!

Tästä linkistä Vantaan Kaupungin verkkosivuille, kaupunkiympäristön asiakaspalvelun yhteystietoihin