Siirry sisältöön

Tilaa ajoissa, nuku rauhassa

(Kuva: Verkostoasentaja Mikke Kujansuu kytkentätöissä länsivantaalaisella omakotitalotyömaalla.)

Sähköliittymän tilaaminen käy kätevästi verkkosivujemme kautta. Tilaus tulee kuitenkin tehdä hyvissä ajoin, jotta sähköä on varmasti saatavilla silloin kun sitä tarvitaan.

Pientalon rakentajalla pyörii mielessä tuhat ja yksi hoidettavaa asiaa. Sähköliittymän hankinta on syytä nostaa tärkeysjärjestyksen kärkipäähän, koska ilman virtaa rakennustyömaakin seisahtuu.

Liittymäpalvelupäällikkö Roope Apponen Vantaan Energia Sähköverkoista suosittelee tilaamaan liittymän noin kaksi kuukautta ennen arvioitua sähkön tarvetta.

– Se voi kuulostaa hirveän pitkältä ajalta, mutta silloin epäselvyyksien ja teknisten asioiden selvittelyyn jää riittävästi aikaa. Siitä ei ole mitään haittaa, jos tonttikeskus seisoo käyttövalmiina paikallaan jo pari viikkoa ennen kuin työmaalla tapahtuu mitään. Pitäisin itse mielenrauhaa arvokkaampana asiana kuin muutaman euron säästöä sähkösopimusten perusmaksuista.

Tilauksen tekemistä edeltää yksi tärkeä muodollisuus: rakennusluvan hakijan täytyy pyytää meiltä lausunto kiinteistön liittämisestä sähköverkkoon. Sähköinen lausuntopyyntölomake löytyy verkkosivuiltamme.

Tutustu, täytä, lähetä

Sähköliittymän tilauskaavake avautuu osoitteessa www.vantaanenergiasahkoverkot.fi/sahkoliittymat/uusi-liittyma/, Tilaa sähköliittymä -kuvaketta klikkaamalla. Kaavake ei ole pituudella pilattu, mutta tilauksen tekemiseen on hyvä varata rauhallinen hetki ja tutustua samalla tilausohjeisiin. Jos jokin rupeaa askarruttamaan, voi arkisin soittaa tekniseen asiakaspalveluumme numeroon 09 8290 900.

Täytettäviä tietoja ovat muun muassa sähköverkkoon liitettävän kiinteistön sijainti, liittymän koko ja toivottu kytkentäaika. Tilaukseen pitää liittää erinäisiä sähköisessä muodossa olevia dokumentteja, jotka on lueteltu tilauslomakkeessa. Liitteet voi lähettää myös jälkikäteen sähköpostitse, mutta ilman niitä tilausta ei voida käsitellä. Siksi on järkevintä toimittaa dokumentit jo tilauksen yhteydessä.

Tilauksen lähetettyään asiakas saa sähköpostiinsa käyttäjätunnuksen ja salasanan, joilla hän voi kirjautua tilausjärjestelmäämme. Siellä pystyy seuraamaan, kuinka tilauksen käsittely etenee.

– Tilauksen jättämisestä saattaa kulua parikin viikkoa, ennen kuin se on asiantuntijamme käsittelyssä. Se kertoo siitä, että tekemistä riittää; Vantaalle rakennetaan vuosittain noin 300 uutta sähköliittymää, ja niiden alle asennetaan noin 5 000 sähkömittaria, Apponen selvittää.

Tilauksesta toiseen…

Asiantuntijamme tarkastaa tilauksen ja ottaa yhteyttä, mikäli siinä on jotain epäselvää tai kysyttävää.

– Teemme omia taustatöitämme ja teknistä tarkastelua. Katsomme liittämispaikat ja tarkistamme, että asiakkaan antamat tiedot ovat oikein, eikä niissä ole mitään hassuja virheitä. Vasta sen jälkeen voimme lähettää liittymissopimuksen tilausjärjestelmään asiakkaan allekirjoitettavaksi.

Järjestelmässä asiakas voi tilata meiltä tonttikeskuksen ja tontilla kulkevan osuuden liittymiskaapelista. Halutessaan pientalon rakentaja voi hankkia keskuksen ja kaapelin myös omalta sähköurakoitsijaltaan.

Sähköliittymän käyttöpaikat ja niiden osoitteet on ilmoitettava tilausjärjestelmässä erikseen; pientalossa käyttöpaikkoja on tyypillisesti vain yksi, mutta kerrostaloyhtiössä niitä voi olla satoja. Käyttöpaikkakohtaisen sähkösopimuksen tulisi olla kunnossa vähintään kaksi viikkoa ennen kuin sähkömittarin asennus tilataan. Sähkösopimus solmitaan sähkön käyttäjän ja sähkönmyyntiyhtiön kesken.

Mittarin asennuksen ja jännitteen kytkennän tilaa asiakkaan sähköurakoitsija Urakoitsija Onlinen kautta. Samaisella lomakkeella urakoitsija kertoo meille, milloin tontilla ja talossa on kaikki valmiina sähköliittymän tuloa varten.

Tässä vaiheessa ”tilausvuoro” siirtyy verkkoyhtiölle eli meille: pääsemme tilaamaan omalta urakoitsijaltamme liittymän rakentamisen.

… ja kaivuusta kytkentään

Kun työtilaus on tehty, ilmoitamme asiakkaalle aikaikkunan, jonka sisällä liittymä pyritään toimittamaan. Usein oma urakoitsijamme ottaa yhteyttä asiakkaan sähköurakoitsijaan sopiakseen aikatauluista tarkemmin. Ensin kohteeseen saapuu kaivuuporukka, joka kaivaa kaapeliojan ja levittää kaapelin.

– Me teemme kaivuutyöt kaupungin katualueella, ja asiakas tulee meitä vastaan oman tonttinsa rajalle. Vaikka asiakas olisi tilannut liittymiskaapelin ja tonttikeskuksen meiltä, hänen täytyy huolehtia kaapelireitin rakentamisesta omalla tontillaan, liittymäpalvelupäällikkö Apponen tarkentaa työnjakoa.

Kun kaapeli on paikoillaan, tulevat sähköasentajat tekemään kytkentätyöt. Aikaa työtilauksen tekemisestä liittymän toimitukseen kuluu nelisen viikkoa.

Usein tonttikeskus sijoitetaan tontin reunalle, ja sinne se monessa tapauksessa myös jää. Jos keskus halutaan talon valmistuttua siirtää esimerkiksi autokatokseen, niin sekin onnistuu. Silloin keskuksessa olevia pistorasioita voidaan hyödyntää helpommin.

Mahdollista sähköauton lataustarvetta kannattaa pysähtyä miettimään hetkeksi jo liittymää tilatessa.

– Pienemmälläkin liittymällä pärjää, jos investoi dynaamiseen latauspisteeseen, joka osaa rajoittaa lataustehoa tarvittaessa. Mikäli haluaa elää huolettomammin, voi ottaa suuremman liittymän, jolloin kaikkia sähkölaitteita pystyy käyttämään samanaikaisesti. Ja vaikkei sähköauton lataus olisi mielessä liittymän tilaushetkellä, ehtii pääsulakkeiden kokoa kasvattaa hyvin joskus myöhemminkin.