Siirry sisältöön

Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n siirtohinnat ovat Suomen edullisempien joukossa.

veshinta

Sähkön hinnat ja varsinkin siirtohinnat sekä niiden nousu ovat olleet viime aikoina kestopuheenaihe. Sähkön siirtohinnat vaihtelevat eri puolella Suomea. Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n asiakkaat ovat hyvässä asemassa, sillä sähkön siirtohintamme Vantaan alueella ovat Suomen edullisempien joukossa ja pyrimme pitämään hinnoittelun vakaana jatkossakin.

Sähkön hinta koostuu sähköenergian hinnasta sekä sen siirtohinnasta. Sähkön siirtohinta muodostuu sähkön siirtämisestä aiheutuvasta kulutusmaksusta (snt/kWh), joka laskutetaan kuluttamasi energian mukaan, perusmaksusta (euroa/kk) sekä sähköveroista, joita ovat sähkön valmistevero ja huoltovarmuusmaksu. Lisäksi sekä sähkön siirtohinta, että sähköenergian hinta sisältävät arvonlisäveron.

Sähkön siirtomaksulla ylläpidetään sähköverkkoa

Viime aikoina otsikoissa ollut sähkön siirtohintojen nousu eri puolella Suomea johtuu sähköverkkojen ylläpitoon tehtävistä investoinneista.  

Sähkön siirtomaksulla katetaan verkon kunnostaminen, kehittäminen ja uudistaminen sekä kokonaan uuden verkon rakentaminen.

Sähkön siirtohintaan sisältyvät muun muassa sähköverkon kunnossapito, valvonta, viankorjaus ja vikapalvelu 24 h vuorokaudessa. Lisäksi asiakkailla on käytössä älykäs sähkömittari sekä luenta- ja asiakaspalvelut.

Meillä Vantaalla toimitusvarmuus on maan kärkitasoa. Keskimääräinen sähkön keskeytysaika Vantaalla per asiakas oli vain 5,4 minuuttia vuonna 2017. 3 300 kilometrin sähkönjakeluverkostamme jo 88 % kulkee jo maan alla. 

Energiavirasto valvoo sähköverkkoyhtiöiden toimintaa

Sähköverkkotoiminta on luvanvaraista toimintaa ja siitä on säädetty sähkömarkkinalaissa. Lain toteutumista valvoo Energiavirasto, joka toimii työ-ja elinkeinoministeriön alaisuudessa. Valvonta perustuu neljän vuoden jaksoihin, joita koskevat hinnoitteluperiaatteet ilmoitetaan sähköverkkoyhtiöille etukäteen viranomaispäätöksellä.