Siirry sisältöön

Vuodenvaihteen Aapeli-myrsky ei aiheuttanut vaurioita sähköverkkoomme

VE talvisia kuvia 9 7028

Suomeen saapui uudenvuodenaattona, maanantai-iltana, voimakas matalapaine, joka toi mukanaan kovia tuulia ja myrskypuuskia. Vantaata tuuli piiskasi aina tiistai-illasta lähes torstaiaamuun asti. Sähkönjakeluhäiriöitä ei kovista tuulista huolimatta vantaalle aiheutunut.

Tällä kertaa myrskytuulet ja -puuskat eivät onneksi toteutuneetkaan sillä voimalla, mitä sääennusteet meille ennakoivat. Hyvä näin, vantaalaiset välttyivät kokonaan uudenvuoden aikaan ikäviltä sähkönjakeluhäiriöiltä.  Kokonaisuudessaan myrskyn aikaan vain kaksi puuta kaatui pienjännitejohdoillemme mutta näistäkään ei aiheutunut sähkökatkoja.

Kovimmillaan myrskypuuskat olivat Vantaalla torstaina aamuyöllä mutta nekin selvästi alle 20 m/s. Vastaavasti uusiin ennätyslukemiin päästiin Suomen eteläisimmällä maa-alueella Bogskärin luodolla, jossa tuulen nopeudeksi mitattiin jopa 41,6 m/s. 

Alla kuvassa Aapeli-myrskyn tuulien nopeuksia keskiviikolta ja torstailta Helsinki-Vantaan sääasemalta (Lähde Ilmatieteenlaitos). 

 

Kun säätiedotus vasta ennustaa myrskyä, me varaudumme jo mahdollisiin sähkönjakeluhäiriöihin

Tälläkin kertaa nostimme varautumistasoamme jo hyvissä ajoin, lisäämällä henkilöstöä käyttökeskukseemme valvomaan sähköverkon tilaa ja ohjaamaan viankorjaustoimenpiteitä, maastoon korjaamaan verkon vikoja sekä viestintäihmisiä tiedottamaan mahdollisista sähkönjakeluhäiriöistä. Ensin nostimme varautumista maanantaista keskiviikkoon ja myöhemmin jatkoimme sitä aina torstaiaamuun asti, kun sääennusteet tarkentuivat. 

Sääennusteet ovat varautumisprosessimme laukaiseva tekijä ja niiden seuraaminen on jokapäiväinen rutiini. Tällä varmistetaan, että olemme aina tietoisia säässä tapahtuvista muutoksista ja tuoreimmista myrskyvaroituksista. Tiedämme yleensä jo pari päivää etukäteen, jos myrsky uhkaa, näin voimme nostaa miehitystämme vikapäivystystä varten. Vikapäivystys miehityksemme voi olla moninkertainen normaaliin miehitykseemme verrattuna. Varautuminen on meille tärkeää, sillä haluamme siirtää sähköä vantaalaisiin koteihin ja muihin rakennuksiin vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä ja säästä riippumatta.  

Muista nämä asiat, jos sähkökatko yllättää

  1. Maksuton vikapalvelumme päivystää aina vuorokauden ympäri numerossa 0800 0025. Jos sähkönjakeluhäiriö on laaja, numeromme voi ruuhkautua. Vaikka puhelusi ei tulisi läpi, älä hätäänny, vaan kuuntele nauhoitettu ajankohtainen tiedotteemme. Käytönvalvontajärjestelmämme saa keskijänniteverkkovioista heti tiedon. Todennäköisesti sinunkin katkoksestasi ollaan jo tietoisia.
  2. Sähkölinjoille kaatuneiden puiden poisto on ammattilaisten työtä. Jos huomaat sähkölinjalle kaatuneen puun, ilmoita siitä meille.

Katso myös vinkkimme sähkökatkojen varalle