Siirry sisältöön

Askelmerkit aurinkovoimalan hankintaan

Mostphotos aurinkopaneelit

Vuodenvaihteessa voimaan tulleet lakimuutokset tekevät aurinkovoimalan hankinnasta entistäkin kannattavampaa taloyhtiöille ja kotitalouksille. Kokosimme askelmerkit, joiden avulla aurinkovoimalan hankinta sujuu sinulta helposti ja luotettavasti.

Aurinkovoimala on energialähteenä yhä kannattavampi hankinta. Tuoreet lakimuutokset netotuksen ja hyvityslaskentapalvelun osalta tasoittavat tietä aurinkovoimaloiden suosion kasvulle, kun aurinkosähkön tuotannosta tulee taloyhtiöille ja kotitalouksille yhä kannattavampaa. Vantaan Energia Sähköverkkojen liittymäpalvelupäällikkö Roope Apponen neuvoo vinkit sujuvaan ja luotettavaan aurinkovoimalan hankintaprosessiin.

Hyvät uutiset ovat, ettei sellaista kiinteistöä olekaan, mihin aurinkosähkölaitteistoa ei lähtökohtaisesti voisi asentaa.

– Puitteissa on kuitenkin tärkeää huomioida se, että kattopinta-alaa tai seinää on tarpeeksi, ja onko paneelien edessä esimerkiksi puita. Ja tietenkin ensimmäisenä on pohdittava myös, onko kulutus sillä tasolla, että aurinkovoimalalle on ylipäätään tarvetta, Apponen summaa.

Aurinkovoimala tuottaa sähköä ympäri vuoden, mutta tehokkaimmin maaliskuusta marraskuulle. Huhtikuu on yksi parhaista tuotantokuukausista, sillä aurinkoa on saatavilla hyvin. Silloin paneeli ei ole myöskään vielä kuumentunut, mikä heikentää monien nykyisten mallien tuottavuutta. Mikäli käyttökohteita erityisesti aurinkoisimpina kuukausina on, silloin hankinnalle on jo hyvät perusteet.

Kun päätös aurinkovoimalan hankinnasta on tehty, on aika kartoittaa lähtötilanne VESin maksuttomalla etäkartoituspalvelulla.

– Me VESillä pystymme arvioimaan asiakkaan kulutuksen mukaan, millainen laitteisto sopisi kohteeseen parhaiten. Arvio sujuu meiltä jouhevasti pelkkien kulutustietojen mukaan, eikä se vaadi esimerkiksi käyntiä paikalla. Etäkatselmuspalvelumme on asiakkaillemme maksuton, Apponen kertoo.

Aurinkovoimalan asentaminen ei lähtökohtaisesti vaadi muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmiin. Jos sähköjärjestelmä on vanha, samassa yhteydessä kannattaa toki tarkistaa, kannattaako sitä uusia. Yleensä sähköjärjestelmien tekninen käyttöikä on Apposen mukaan noin 30–50 vuotta.

Aurinkopaneelien hintaluokka riippuu järjestelmän koosta, ja lopullinen hinta selviää järjestelmän toimittajalta. Omakotitaloissa aurinkovoimalan sähköntuotanto on Apposen mukaan yleensä 5 kilowatin luokkaa, ja hinta liikkuu 5 000 ja 8 000 euron välillä. Pidemmällä aikavälillä investointi maksaa itsensä takaisin – erityisesti nyt, kun aurinkosähkön tulevaisuus näyttää lakiuudistusten myötä myös Suomessa yhä valoisammalta.

Muistilistamme aurinkovoimalan hankintaan:

  1. Selvitä oma sähkönkulutuksen tasosi. Oman sähkönkulutuksesi saat helpoiten selville online-palvelustamme.
  2. Ole yhteydessä omaan kuntaasi ja selvitä, tarvitseeko aurinkovoimalan asentaminen kotikunnassasi toimenpideluvan.
  3. Valitse paneeleille optimaalinen sijoituspaikka. Varjoton katto- ja seinäpinta-ala sekä paneelien suuntaaminen etelään tai länteen luovat tuottavimmat puitteet.
  4. Etsi lisätietoa järjestelmiä myyviltä yrityksiltä. Motivan kautta pääset järjestelmien hankinnassa eteenpäin.
  5. Opettele paneelien käyttö ja huolehdi, että ylijäämäsähkösopimus on tehty. Sopimus tehdään oman sähköyhtiösi kanssa – myyjäyhtiö huolehtii siirtosopimuksesta.
  6. Muista ilmoittaa verkkoyhtiöllesi pientuotantolaitteistostasi.