Siirry sisältöön

Datahub käyttöön 21.2.2022 – yhteinen tietojärjestelmä nopeuttaa sähkönkäyttäjän saamaa asiakaspalvelua

Sahkoauton lataus

Vantaan Energia Sähköverkot Oy otti tänään 21.2.2022 käyttöön valtakunnallisen keskitetyn sähkön vähittäismarkkinoiden tiedonvaihtojärjestelmän eli datahubin.
Datahub toimii sähkön vähittäismarkkinoiden keskitettynä tietovarastona sekä tiedonvaihtojärjestelmänä. Datahubiin tallennetaan asiakas-, sopimus-, mittaus- ja käyttöpaikkatietoja kaikista Suomen noin 3,8 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta. Tietoja käyttävät noin 100 sähkönmyyjää ja 80 jakeluverkkoyhtiötä palvellessaan sähkön käyttäjiä. Yhteisen tietojärjestelmän käyttöönotto nopeuttaa sähkön käyttäjän saamaa asiakaspalvelua sekä mahdollistaa uudenlaisten palveluiden kehittämisen.

Datahubin käyttöönotto on osa Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n asiakkailleen tarjoamaa peruspalvelua, eikä sen käyttöönotosta tule asiakkaille erillisiä maksuja. Järjestelmää kehitettäessä on otettu erityisesti huomioon asiakkaiden yksityisyydensuoja ja tietoturva, joten asiakkaiden henkilötiedot ovat jatkossakin varmassa tallessa.  

– Datahubin käyttöönotto ei vaadi asiakkailtamme toimenpiteitä. Kaikki tapahtuu taustalla automaattisesti. Asiakkaillemme datahubin käyttöönotto näyttäytyy ainoastaan nopeampana asiakaspalveluna, kun kaikki toimijat käyttävät samaa tietovarastoa. Datahubin käyttöönotto parantaa myös asiakkaidemme näkyvyyttä omiin sopimustietoihinsa, kun datahubin asiakasportaali avataan maaliskuussa, kertoo Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n toimitusjohtaja Risto Lappi.

Keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä datahub mahdollistaa prosessien selkeyttämisen ja tehostumisen ja nopeuttaa näin sähkönkäyttäjän saamaa asiakaspalvelua. Datahub tulee myös mahdollistamaan uudenlaisten palveluiden ja sovellusten kehittämisen esimerkiksi energiansäästöön ja kulutuksen seurantaan liittyen.

– Datahub luo mahdollisuuksia uusille energiamarkkinoiden innovaatioille, kun kaikki sähkön asiointiin liittyvä data löytyy yhdestä paikasta. Datahub on siten osa älykästä ja vihreää energiajärjestelmää, summaa Lappi uuden järjestelmän mahdollisuuksia.

Datahubin myötä kaikki toimijat siirtyvät käyttämään uudenlaisia käyttöpaikkatunnuksia. Uusi tunnus korvaa vanhat käyttöpaikkatunnukset 21.2.2022 alkaen. Uusi tunnus on 18 merkin mittainen. Uusi käyttöpaikkatunnus ilmoitetaan Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n asiakkaille maaliskuun laskulla.

Lisätiedot
Risto Lappi, toimitusjohtaja, Vantaan Energia Sähköverkot Oy
risto.lappi@vantaanenergia.fi
p. 050 590 0826