Siirry sisältöön

Helle saattaa tuoda ukkosen – Näin varmistat kodin ja sähkölaitteiden turvallisuuden, kun ukonilma iskee!

Ukonilma 090621

Salama iskee vain hyvin harvoin asuinrakennukseen – ja silloinkin suurin riski syntyy salaman sytyttämästä tulipalosta eikä siitä, että salama löytäisi tiensä asuntoon sisälle. Ukkosen aikaansaamat ylijännitepiikit ja sähkökatkot saattavat kuitenkin aiheuttaa vahinkoja kodin tai kesämökin sähkölaitteille.

Maakaapelointi vähentää sähköverkon ukkosvahinkoja ja ukkosköydet suojaavat ilmajohtoja salamaniskuilta

Vantaan sähköverkosta yli 90 prosenttia on kaapeloitu, mikä tarkoittaa, että sähkö kulkee maan alla, mihin ei ukkonen ylety. Jos ukonilma kuitenkin nousee Vantaan päälle, vaarassa ovat ensisijaisesti ilmajohdot ja pylväsmuuntajat. Ilmajohdot ovat maanlaisia verkkoja herkempiä salaman sähköpurkaukselle ja sen aiheuttamille sähköhäiriöille. Ilmajohtojakin voi tosin suojata, ilmassa kulkevissa isoissa voimajohdoissamme (110 kV) on ukkosköydet, jotka suojaavat niitä salamaniskuilta. 

Oman kodin suojaaminen ukkosvahingoilta

Kotona salamoilta suojautumiseen on kaksi tapaa. Suorilta salamoilta suojaudutaan salamansuojausjärjestelmillä eli ukkossuojauksella ja sähköverkosta tulevilta ylijännitepiikeiltä ylijännitesuojauksella.

Omakotitaloon ei yleisesti salamasuojausta kannata rakentaa, ellei talo ole merkittävän korkea tai sijaitse hyvin alavalla paikalla. Televisioantenni sen sijaan kannattaa kyllä maadoittaa.

Ylijännitesuojien asentamista suosittelemme kaikkiin sähköpääkeskuksiin. Ylijännitesuojaus toimii varmasti, kun se asennetaan ammattilaisen toimesta ja kiinteästi sähkökeskukseen. Kannattaa huomioida, että esimerkiksi jatkojohtojen ja pistorasioiden jännitesuojista on hyötyä vain yhdessä kiinteästi asennetun ylijännitesuojan kanssa.

Sähköalan ammattilaisen asentamat ja valmistajan ohjeiden mukaan asennetut aurinkopaneelit eivät lisää kodin salamavaurioiden riskiä.

Onko ylireagointia vetää kaikki töpselit seinästä?

Jos asut ilmajohtoverkon alueella ja sähköt tulevat kotiin ilmajohtoja pitkin, kannattaa irrottaa pistokkeet pistorasioista ukkosmyrskyn ajaksi. Vastaavasti kaupungeissa ja maakaapeliverkon alueella kodit ovat paremmin turvassa ukkoselta, kun salamoinnin aiheuttamat ylijännitteet tyypillisesti lieventyvät maakaapeliverkossa ja harvemmin tulevat kotiin asti.

Nykykodeissa on yhä enemmän herkkää elektroniikkaa, ja vaikka pistorasioissa olisi ylijännitesuojat, niin vaurioitumisen mahdollisuus on olemassa. Ukkosmyrskyn ajaksi kannattaa irrottaa ainakin televisioiden, digiboksien ja tietokoneiden pistokkeet, sekä antenni- ja tietoliikennekaapelit myös.

Ukonilma harvoin kestää kovin pitkään – niin halutessasi kylmälaitteistakin voi ottaa virran pois päältä. Jääkaappi säilyttää viileyden yleensä hyvin, vaikka se olisi muutaman tunnin ilman sähköä, kun ovea ei availla. Sama koskee pakastimia.

Tietoa sähkökatkoista

Vantaalaiset voivat helposti tarkistaa ajankohtaiset sähkökatkot verkkosivuiltamme löytyvästä häiriökartasta. Mökin tai kesäasunnon sähkökatkotilanteen voi taas kätevästi tarkistaa valtakunnallisesta häiriökartasta www.sahkokatkokartta.fi.

Voit seurata meitä myös somessa, jossa julkaisemme sähkökatkoihin liittyviä tiedotteita. Olemme Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa

Näin varaudut sähkökatkoon

Teemme parhaamme, että saat sähköt kotiisi ilman häiriöitä. Joskus sähkökatko kuitenkin saattaa yllättää.

  • Selvitä miten sähkölaitteesi toimivat sähkökatkon aikana ja sen jälkeen.
  • Pidä puhelimen lähellä vikailmoitusnumero 0800 0025 tai tallenna se laitteen muistiin.
  • Varaa käyttöösi taskulamppu ja patteriradio sekä varaparistoja.
  • Lataa kännykkääsi säännöllisesti.

Toivotamme hyvää ja turvallista kesää kaikille asiakkaillemme!