Siirry sisältöön

Järkevällä energiankäytöllä voi vaikuttaa sähkölaskuun

topseli5

Vantaalla kaikki sähkömittarit on vaihdettu uusiin etäluettaviin älykkäisiin sähkömittareihin. Etäluettavuus tarkoittaa, että sähkönkulutustiedot välittyvät automaattisesti järjestelmiimme eikä meille tarvitse ilmoittaa erikseen mittarilukemia.

Sähkölaskut perustuvat ajantasaiseen kulutukseen – asiakkaamme eivät näin saa turhia sähkölaskuja. Kun sähkö maksetaan todelliseen kulutukseen perustuen, se mahdollistaa entistä paremman oman energiankäytön seurannan ja kannustaa säästämään sähköä. Lisäksi sähkösopimuksen alkaessa ja päättyessä sähköntoimitus voidaan kytkeä ja katkaista etäkytkentälaitteella. Etäohjaus mahdollistaa tulevaisuudessa monia älykkäitä, energiatehokkuutta lisääviä toimintoja.

Energiaa voi säästää ja samalla pienentää sähkölaskuaan yksinkertaisilla toimenpiteillä, jotka ovat yleisimpiä ja merkittävimpiä kodin energiatehokkuuden esteitä suomalaisissa kodeissa:

–   Valaistuksessa käytetään energiansäästö-, loiste- ja LED-lamppuja.
–   TV, digiboksi, tietokone, modeemi ja muut vastaavat laitteet ovat päällä vain silloin, kun niitä aktiivisesti käytetään. Taustalla hyrräävä laite saattaa kaksinkertaistaa käyttöajan ja sähkönkulutuksen.
–   Laitteita ei jätetä valmiustilaan. Laitteiden valmiustila kulutus on helposti 10 % kodin sähkönkulutuksesta.
–   Tietokoneeksi valitaan kannettava pöytäkoneen sijaan. Kannettava kuluttaa vain 10–20 % pöytäkoneeseen verrattuna.
–   Ruoanlaitossa hyödynnetään uunin/lieden esi- ja jälkilämmöt.
–   Pesukoneet pyörivät vain täysinä, puolityhjä hukkaa puolet energiasta.
–   Huonelämpötila asuinhuoneissa on n. 21°C. Kun huonelämpötilaa pudotetaan yksi aste, se tietää noin viiden prosentin vuosittaista säästöä lämmityskustannuksissa. Säästöä voi maksimoida tuulettamalla tilat oikein ja käyttämällä lämmintä vettä järkevästi.
–   Sauna ei odota lämpimänä turhaan saunojia.
–   Sähköistä mukavuuslattialämmitystä esim. pesutiloissa käytetään säästeliäästi ja tilalämmitykseen käytetään varsinaista lämmitysjärjestelmää.