Siirry sisältöön

Jo 90 % Vantaan sähköverkosta on säävarmaa maakaapelia.

ves4

Tällä hetkellä jo noin 90 % Vantaan alueesta on maakaapeloitu eli sähköverkko kulkee maan alla.  Maan alla kulkevaan maakaapeliverkkoon eivät sääolosuhteet vaikuta. Sähköt eivät katkeile syysmyrskyjen tai tykkylumen takia.

Meillä on käynnissä iso Luoteis-Vantaan maakaapelointihanke, jossa tulevien vuosien aikana Luoteis-Vantaan ilmajohdot vaihdetaan maakaapeleiksi.

Hankkeen työt aloitettiin vuonna 2018 Keimola-Tapola-alueelta, josta tulevien vuosien aikana siirrytään järjestelmällisesti kohti pohjoista.

Kun koko Luoteis-Vantaan maakaapelointihanke on saatu valmiiksi, yli 95 % Vantaan sähköverkosta kulkee maan alla. Ilmajohtoja löytyy vielä sen jälkeen vain pieniltä alueilta Itä-Vantaalla.

Luoteis-Vantaan maakaapelointihankkeessa on tähän mennessä rakennettu jo muun muassa 11 uutta puistomuuntamoa, 86 uutta jakokaappia ja asennettu 42 kilometriä uutta maakaapelia. Paljon on vielä tehtävää, sillä kokonaisuudessaan hankkeen aikana rakennetaan 200 kilometriä maakaapelia. Työhön kuuluu aikaa noin 8-9 vuotta.

Syksyllä 2020 hankkeessa tapahtuu

Tällä hetkellä hankkeessa tapahtuu erityisesti Vestrassa. Maanrakennustöitä tehdään tällä hetkellä Vestrantien alkupäässä ja Vestrantieltä haarautuvilla pikkuteillä. Alueelta muun muassa puretaan 20 kilometriä ilmajohtoja ja tilalle rakennetaan 25 kilometriä uutta maakaapeliverkkoa.

Työt etenevät aina samalla kaavalla; ensin tehdään maanrakennustyöt eli kaivetaan kaapelit maahan, asennetaan muuntamot ja jakokaapit ja sitten siirretään liittymät maakaapeliverkkoon. Viimeisenä tehdään ilmajohtojen purkutyöt.

Urakoitsijamme ovat aina yhteydessä maanomistajiin ennen kaivutöiden aloittamista. Sähkökatkoista ilmoitamme vähintään kahta arkipäivää etukäteen. Alueen urakka valmistuu syksyn 2021 aikana.

Myös suunnittelutyöt hankkeen seuraavaa vaihetta varten on aloitettu. Suunnittelijamme liikkuvat maastossa kaapelireittejä suunnittelemassa Vestran pohjoisosissa ja Luhtaanmäen kaupunginosassa ja sopivat niistä maanomistajien kanssa.

Alueen maakaapelointi on tarkoitus aloittaa noin vuoden päästä. Koko hankkeen tarkemman aikataulun näet täältä.

Teemme investointeja kasvavan kaupungin tarpeisiin

Tehtävämme on varmistaa, että sähköverkko toimii aina, kaikissa olosuhteissa. Teemme jatkuvasti investointeja sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi. Vuositasolla investointimme ovat noin 15 miljoonaa euroa.