Siirry sisältöön

Joskus ukkonen ja sähkökatko voivat yllättää – Oletko varautunut?

salama

Ukonilmalla moni miettii miten ukkoseen pitäisi varautua kotona. Pitääkö kaikki töpselit ottaa irti ensimmäisen jyrähdyksen jälkeen?

Jos ukonilma nousee Vantaan päälle, vaarassa voivat olla ensisijaisesti ilmajohdot ja pylväsmuuntamot. Salama iskee todennäköisemmin lähelle ilmajohtoa, kuin maakaapeliverkkoon.

Vantaan sähköverkosta on maakaapeloitu noin 90 prosenttia. 20 kV ilmajohtoa on pääasiassa vain idässä Sotungissa sekä lännessä Keimolan, Riipilän ja Seutulan suunnalla, mutta joitain lyhyitä pätkiä löytyy myös muualta. Sen sijaan 0,4kV ilmajohtoja, ns. AMKA-verkkoja löytyy laajemmin koko Vantaan alueelta.

Ukkoseen varautuminen

Ukkoseen voi varautua ottamalla töpselit pois seinästä. Pelkkä virran katkaisu virtapainikkeesta ei riitä. Nykytekniikan tiedetään olevan aiempaa herkempää ukkosen aiheuttamille ylijännitteille sähköverkossa. Tyypillisimmin ukkosella vaurioituvat tietotekniikkalaitteet ja digiboksit, sekä jääkaapit ja pakastimet.

Kodinkoneita ja -tekniikkaa voi kuitenkin suojata esim. pistorasioihin kiinnitettävillä ylijännitesuojilla, joita voi ostaa sähkötarvikeliikkeistä. Pistorasioihin asetettavien ylijännitesuojien tuoma suoja on kuitenkin rajallinen. Myös kaupoissa myytävät jatkojohtomalliset ylijännitesuojat antavat pienen suojan, mutta niiden varaan ei voi perustaa. 

Varaudu myös sähkökatkoon

Vaikka sähköverkko on pitkälti maakaapeloituna suojassa ukkoselta, kannattaa sähkökatkoon silti varautua ennalta. 

Sähkökatkon kannalta hyviä varautumistarvikkeita ovat:

  • Taskulamppu ja paristoja
  • Laturi, jolla voi ladata puhelimen ilman verkkovirtaa
  • Varasulakkeita
  • Kynttilöitä ja tulitikkuja
  • Paristo- tai akkukäyttöinen radio

Varautumistarvikkeet on hyvä sijoittaa niin, että löydät ne helposti myös pimeässä.

Myrskytuhojen korjaaminen on aina ammattilaisten hommaa

Mikäli myrskyn aikaan tai sen jälkeen huomaa lähiympäristössä esim. ilmajohtojen päälle kaatuneen puun, siitä kannattaa tehdä ilmoitus vikailmoitusnumeroon 0800 0025. Päivystämme 24/7.

Itsenäisesti ei saa lähteä korjaamaan minkäänlaisia sähköverkonvaurioita. Ilmajohtojen päälle kaatuneessa puussa voi olla hengenvaarallinen jännite ja korjaustoimet on jätettävä sähkön ja puunkaadon vaarat hallitseville ammattilaisille.

Tietoa häiriöstä

Vantaalaiset voivat helposti tarkistaa ajankohtaiset sähkökatkot nettisivuilta löytyvästä häiriökartasta.

Mökin tai kesäasunnon sähkökatkotilanteen voi taas kätevästi tarkistaa valtakunnallisesta häiriökartasta http://www.sahkokatkokartta.fi/#/nyt.