Siirry sisältöön

Lokakuussa laitetaan kesämökit talviunille!

Syksy

Mökkiläisen syystoimet riippuvat pitkälti mökin varustelutasosta ja siitä, jätetäänkö mökki aivan kylmilleen vai peruslämmöt päälle. Mielestämme tärkeimpiä talvea vasten huomioitavia asioita ovat ainakin: riittävästä ilmanvaihdosta huolehtiminen, kylmästä mökistä vesiputkien tyhjennys, rakennusten lukituksen tarkistus sekä arvotavaroiden poiskuljetus.  Kun mökillä on hoidettu perusasiat kuntoon ennen talvea, niin sen voi jättää turvallisin mielin odottamaan seuraavaa kevättä.

Huomioi myös sähköasiat ja kodinkoneet

Kun jätät mökin talviunille, sähköt voi turvallisesti katkaista etäluettavan sähkömittarin kytkimestä mutta ei pääkytkimestä kuten joskus ennen vanhaan. Mittarin oikeaoppinen sulkeminen katkaisee sähköntulon mittarista eteenpäin kiinteistöön, mutta pitää mittarin etäluennassa. Etäyhteyden säilyminen sähkömittarille on ehdottoman tärkeää. Sen avulla näemme, että mökillä ei ole sähkönkäyttöä, mutta linjat ovat niin sanotusti kunnossa. – On paljon mukavampi mennä mökille vaikkapa joulua viettämään, kun sähköt toimivat.

Kiinnitä huomiota myös kodinkoneiden säilytykseen. Pakastin ja jääkaappi kestävät luultavasti kylmälläkin mökillä talven yli, kunhan virta ei ole päällä ja laitteet on käytöstä poistamisen jälkeen huolellisesti sulatettu ja kuivattu. Lisäksi niiden ovet kannattaa myös jättää raolleen, jotta niihin ei muodostu talven aikana hometta eikä hajua. Kylmä ja kostea ilma saattavat kuitenkin vaurioittaa elektronisia laitteita, joten niitä kannattaa viedä talvelta turvaan mahdollisuuksien mukaan.

Suosittelemme tekemään ainakin seuraavat toimet ennen kuin jätät mökkisi talveksi omilleen

  • Älä houkuttele varkaita; vie arvotavarat, elektroniikka, aseet ja alkoholi pois mökiltä – ja lukitse paikat huolella,
  • älä houkuttele jyrsijöitä; vie ruuat pois,
  • tyhjennä vesiputket ja -säiliöt, jos mökki jätetään kylmilleen,
  • tuo herkimmät kosteutta imevät materiaalit pois mökiltä talveksi.

Toivotamme kaikille oikein mukavaa syksyä!