Siirry sisältöön

Mökkeilijän vinkit mökkikauden päättämiseen

lake gbb8996ed7 1920

Pikkuhiljaa on aika paketoida kesäkausi ja laittaa kesämökki talviteloille kylmän kauden yli. Hyvällä talvivalmistautumisella voidaan ehkäistä esimerkiksi kosteusongelmia ja vähintäänkin helpottaa mökkikauden avaamista taas keväällä.

Talveen varautuminen tuo mökkeilijälle monenmoista puuhaa. Mökin talvivalmius tarkoittaa erilaisia asioita kullekin mökin omistajille oman mökin varustelutasosta ja ominaisuuksista riippuen. Toiset mökit jäävät kylmilleen, toisissa peruslämpö jää päälle. Melko yleispäteviä mökin talvivalmistelun askareita ovat hormin suojaaminen ja vesiputkien tyhjennys.  Mökin riittävästä ilmanvaihdosta kannattaa huolehtia, jotta kosteus haihtuu pois. Rakennusten lukitus on luonnollisesti huolehdittava kuntoon ja arvotavarat kannattaa viedä kotiin talven ajaksi. 

Huomioi myös sähköt – Sähköt katkaistaan etäluettavan sähkömittarin kytkimestä

Sähköjen osalta kannattaa muistaa, että sähköt voi turvallisesti katkaista etäluettavan sähkömittarin kytkimestä. Niitä ei kytketä pois pääkytkimestä, kuten joskus ennen vanhaan. Mittarin oikeaoppinen sulkeminen katkaisee sähköntulon mittarista eteenpäin kiinteistöön, mutta pitää mittarin silti kiinni etäluennassa. Etäyhteyden säilyminen sähkömittarille on ehdottoman tärkeää. Sen avulla sähköverkkoyhtiö tietää, että sähkölinjat ovat kunnossa, vaikka sähkönkäyttöä ei olisikaan.

Myös kodinkoneiden talvehtimisessa kannattaa huomioida muutamat perusniksit niiden parhaan toimintatehon säilyttämiseksi. Pakastin ja jääkaappi kestävät luultavasti kylmälläkin mökillä talven yli, kunhan virta ei ole päällä ja laitteet on käytöstä poistamisen jälkeen huolellisesti sulatettu ja kuivattu. Lisäksi niiden ovet kannattaa myös jättää raolleen, jotta niihin ei muodostu talven aikana hometta eikä hajua. Kylmä ja kostea ilma saattavat kuitenkin vaurioittaa elektronisia laitteita, joten niitä kannattaa viedä talvelta turvaan mahdollisuuksien mukaan.

Jos olet epävarma mökkisi sähkömittarin käytöstä, ohjeita eri sähkömittarimalleihin löytyy ohjepankistamme.