Siirry sisältöön

Näillä vinkeillä laitat mökin talviteloille onnistuneesti!

mokki

Mökin talviteloille laitto riippuu tietysti paljon mökin varustetasosta. Tee ainakin nämä:

– Varmista, että ilmanvaihtohormi on piipussa auki. Jos piipussa ei ole lumelta ja sateelta suojaavaa hattua, peitä se esimerkiksi levyllä. Nosta levy tiiliskivellä irti hormista, jotta ilma vaihtuu.

– Jätä tuuletusaukkoja raolleen. Rossipohjaisen mökin tuuletusreikiin voi asentaa suojaverkon, jotta eläimet eivät pääse tekemään tuhojaan.

– Harjaa katto ja tarkista sen kunto. Puhdista vesikourut lehdistä, jotta kosteus ei pääse rakenteisiin.

– Vie mahdollisimman moni elektroninen laite turvaan, koska kylmä ja kostea ilma saattavat vaurioittaa niitä.

– Kylmilleen jätettävän mökin vesijohdot ja tarpeellisin osin myös viemärit on tyhjennettävä

– Mikäli mökille jää sähköt päälle, säädä oikea peruslämpö

Mikä on oikea peruslämpö?

Talvisaikaan vapaa-ajan asunnolla energiaa kuluu eniten lämmittämiseen. Jos lasket huonelämpötilaa normaalissa huonelämpötilassa yhdellä asteella, säästät lämmityskuluissa 5 prosenttia

– Sopiva peruslämpötila liikkuu 5 ja 15 asteen välillä, usein valitaan 10 astetta.

– Jos vapaa-ajan asunnolla käydään läpi talven viikoittain, rakennus on uusi ja hyvin eristetty ja sisällä on vielä paljon elektroniikkaa, voi peruslämpöä pitää korkeammalla kuin heikommin eristettyä mökkiä, jossa käydään vain pari kertaa talvessa.

– Elektroniikka ei periaatteessa kärsi, vaikka lämpötila laskee +5 asteeseen, mutta on tärkeää, ettet ota sitä käyttöön kylmänä. Suositus on, että elektronisten laitteiden tulee lämmetä normaalissa huoneenlämmössä 2-4 tuntia ennen käyttöä.

– Jos mökillä on ilmalämpöpumppu, säädä se haluamaasi peruslämpöön ja patterit pari astetta alemmas. Saat pumpun hyödyn käyttöösi. Tarkista myös, ettei ilmalämpöpumpun automaattiasetus ole kytketty päälle ja laite on lämmitysasennossa.

– Jos mökissä on ilmanvaihtojärjestelmä, muista kytkeä lämmöntalteenotto päälle.

– Tarkista vielä, ettei kaikkia lämmityspattereita ole asennettu yhden sulakkeen perään. Silloin yhden sulakkeen palaminen kylmentää koko mökin. Pidä myös väliovet avoinna, silloin ilma kiertää tasaisemmin eikä jokin huone mene liian kylmäksi.