Siirry sisältöön

Näin säästät sähköä talvikeleillä

Takkakuva

Talvipakkasilla lämmitys kuluttaa paljon energiaa ja se nostaa asumisen kustannuksia. Voit hillitä lämmityskuluja muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä.

Lämmitä vain niitä huoneita missä oleskelet

Jos lasket huonelämpötilaa normaalissa huonelämpötilassa yhdellä asteella, säästät lämmityskuluissa 5 prosenttia. Etenkin kovilla pakkasilla voit säästää lämmityskuluissa, kun lasket termostaatista lämpötilaa kaikissa niissä tiloissa, joissa et oleskele jatkuvasti. Myös makuuhuoneessa voit pitää muita asuinhuoneita matalampaa lämpötilaa, sillä vuode pitää nukkujan lämpimänä. 

Erityinen sähkösyöppö kylminä vuodenaikoina on kylpyhuoneen ja wc-tilojen lattialämmitys. Jos koti on tyhjillään työpäivinä, lattialämmitystä voi hyvin ajastaa pienemmälle päivän ajaksi. 

Muista myös, että lomalle lähtiessäsi voit alentaa lämpötilaa kaikkialla asunnossa lomasi ajaksi

Tulisijat, lisälämmittimet ja ilmalämpöpumput lämmityksen tukena

Pakkasilla kodin takkaa, leivinuunia ja puuhellaa kannattaa käyttää ahkerasti, sillä vaikka tulisija ei olisi varaava, on siitä varmasti hyötyä. Erillisiä lisälämmittimiä suosittelemme käyttämään harkiten, koska ne kuluttavat usein paljon sähköä.

Huomioi lisälämmönlähteitä käyttäessäsi, että liiallinen lämmitys on aivan turhaa. Suositeltava asunnon lämpötila on + 21°C.  Jos lisälämmönlähteiden ansiosta lämpötila kuitenkin nousee korkeammalle, niin säädä päälämmitysjärjestelmää vastaavasti alhaisemmalle tasolle. Mikäli taas peruslämmönlähde ei paukkupakkasilla riitä tuomaan tarvittavaa lämpöä ja joudut turvautumaan lisälämmittimeen, niin sijoita se mahdollisimman avaralle paikalle, että lämpö pääsee leviämään tasaisesti koko asuntoon.

Jos kodissasi on ilmalämpöpumppu, ja käytät tätä lämmittämiseen, niin perehdy huolellisesti käyttöohjeisiin ettei siitä tule sinulle ikäviä yllätyksiä. 

Ovet, ikkunat, termostaatit ja patterit

Ovien ja ikkunoiden tiivisteiden tulee olla kunnossa, kun pakkaskelit koittavat. Pidä asuinhuoneiden ovet auki, jotta lämmin ilma pääsee kiertää tasaisesti huoneisiin eri lähteistä.

Ikkunat hohkaavat huoneisiin kylmää, joten verhojen ja sälekaihtimien pitäminen ikkunoiden edessä ainakin öisin hillitsee lämmityskuluja. Huomio ettet peitä verhoilla pattereita, jos ne sijaitsevat ikkunoiden alla. Pidä myös pattereiden ympärillä tilaa, jotta lämpö kulkee esteettömästi.

Tarkasta termostaattien toiminta. Älä pidä niiden edessä paksuja verhoja tai isoja huonekaluja, jotta termostaatit saavat oikean tuntuman huoneen lämpötilasta.

Online-palvelusta näet sähkönkulutuksesi jo paljon ennen kotiin tulevaa sähkölaskua

Ota käyttöösi Online-palvelumme, josta näet havainnollisesti, miten kotisi käyttää sähköä. Lisäksi voit vertailla omaa kulutustasi muiden vastaavien käyttöpaikkojen kulutukseen. Online-palveluun pääset tutustumaan täältä >>