Siirry sisältöön

Näin varaudut kesän ukkosiin

Salamointi

Ukonilmalla moni miettii, että miten ukkoseen pitäisi varautua kotona. Pitääkö kaikki töpselit ottaa irti ensimmäisen jyrähdyksen jälkeen? 

Jos ukonilma nousee Vantaan päälle, vaarassa ovat ensi sijaisesti ilmajohdot ja pylväsmuuntajat. Salama iskee todennäköisemmin lähelle ilmajohtoa, kuin maakaapeliverkkoon. Vantaan sähköverkosta on maakaapeloitu 87 prosenttia ja ukkoselle altista ilmajohtoverkkoa on vain idässä Sotungissa, lännessä Keimolan, Riipilän ja Seutulan suunnalla. 

Varaudu myrskyyn

Ukkoseen voi varautua ottamalla töpselit pois seinästä. Pelkkä virran katkaisu virtapainikkeesta ei riitä. Nykytekniikan tiedetään olevan aiempaa herkempää ukkosen aiheuttamille ylijännitteille sähköverkossa. Tyypillisimmin ukkosella vaurioituvat tietotekniikkalaitteet ja digiboksit, sekä jääkaapit ja pakastimet.

Kodinkoneita ja -tekniikkaa voi kuitenkin suojata esim. pistorasioihin kiinnitettävillä ylijännitesuojilla, joita voi ostaa sähkötarvikeliikkeistä. Pistorasioihin asetettavien ylijännitesuojien tuoma suoja on kuitenkin rajallinen. Myös kaupoissa myytävät jatkojohtomalliset ylijännitesuojat antavat pienen suojan, mutta niiden varaan ei voi perustaa. 

Myrskytuhojen korjaaminen on aina ammatilaisten hommaa

Mikäli myrskyn aikaan tai sen jälkeen huomaa lähiympäristössä esim. ilmajohtojen päälle kaatuneen puun, niin siitä kannattaa tehdä ilmoitus vikailmoitusnumeroon 0800 0025. Päivystämme 24/7.

Itsenäisesti ei saa lähteä korjaamaan minkäänlaisia sähköverkonvaurioita. Ilmajohtojen päälle kaatuneessa puussa voi olla hengenvaarallinen jännite ja korjaustoimet on jätettävä sähkön ja puunkaadon vaarat hallitseville ammattilaisille.

Tietoa häiriöistä

Vantaalaiset voivat helposti tarkistaa ajankohtaiset sähkökatkot nettisivuilta löytyvästä häiriökartasta. Mökin tai kesäasunnon sähkökatkotilanteen voi taas kätevästi tarkistaa valtakunnallisesta häiriökartasta www.sahkokatkokartta.fi